Έρχεται πακέτο παροχών μετά το Πάσχα – Ποιοι ευνοούνται

Σήμερα ανακοινώνεται από την Eurostat το ακριβές πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 4%, έναντι συμβατικής υποχρέωσης για 3,5%. Η εκτίμηση αυτή εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημάνει και πράσινο φως στην κυβέρνηση να ξεκινήσει νέο γύρο παροχών, ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών το Φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παρουσιάσει νέο πακέτο μέτρων αμέσως μετά την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από την Κίνα και μένει να δούμε το περιεχόμενο αυτών. Πάντως ο Μάιος είναι ένας μήνας κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού εκτός των εκλογών υπάρχουν και αρκετά ακόμη σημαντικά γεγονότα που θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας και βέβαια τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η αρχή αναμένεται να γίνει την Μ. Παρασκευή, όπου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το παζλ των θετικών ειδήσεων θα συμπληρώσει μια νέα έξοδος στις αγορές πιθανότατα εντός του Μαΐου. Ευκολότερη όμως αναμένεται να είναι και η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ειδικότερα οι ημερομηνίες – σταθμοί για την οικονομία μέχρι τις ευρωεκλογές είναι οι εξής:

  • Σήμερα: Ανακοινώνονται από την Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία για το πλεόνασμα του 2018. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν προεξοφλήσει μία νέα σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η χώρα συνεχίζει να παράγει υπερπλεονάσματα. Στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στη ζώνη του 4% του ΑΕΠ.
  • 26 Απριλίου: Ο οίκος Standard & Poor’s, εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, από Β+ σε ΒΒ-, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch.
  • 6 – 8 Μαΐου: Δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές η τρόικαετοιμάζει ταξίδι αστραπή στην Αθήνα στο πλαίσιο εκκίνησης της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο. Το κουαρτέτο θα βρίσκεται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην πρωτεύουσα για να σκανάρει μια σειρά από μεταμνημονικά προαπαιτούμενα με τα πιο σημαντικά να είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης, η εισπρακτικότητα των φόρων κ.α.
  • 10 – 15 Μαΐου: Στις αγορές ετοιμάζεται να επιστρέψει η κυβέρνηση αφού το πακέτο των καλών ειδήσεων (έγκριση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τo Eurogroup, πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, επικείμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s) που έχει συγκροτηθεί και περιβάλλει την ελληνική οικονομία προσφέρεται για φθηνό δανεισμό από τις αγορές. Τα τελευταία σενάρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπουν την έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου με στόχο τον δανεισμό 2 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ομόλογο διάρκειας 3 ετών για την συγκέντρωση ποσού 2,5 δισ. ευρώ.
Source:newsit
Μετάβαση στο περιεχόμενο