Επικαιρότητα

Στο επόμενο δεκαήμερο η απόφαση για εκλογές – Τι ζυγίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Αν και στην απόφαση Τσίπρα θεωρείται σίγουρο ότι θα ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος που θα έχουν στο εκλογικό σώμα οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρούν άλλα στοιχεία

Η ανάσυρση, για πολλοστή φορά, της υπόθεσης Novartis στο προσκήνιο, δείχνει σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, την απόγνωση της κυβέρνησης να πιαστεί πολιτικά από ένα αφήγημα που θα ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο της αντιπολίτευσης και θα αποπροσανατολίσει το δημόσιο διάλογο από τα πραγματικά σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως αυτό με τις δραστηριότητες του Μανώλη Πετσίτη.

Το χθεσινό φιάσκο με τις δικογραφίες για τα 4 από τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα να μπαίνουν στο αρχείο, απέδειξε όπως λένε στη ΝΔ, ότι υπάρχει σύμπραξη και δικαστικών που δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε δόσεις το πόρισμά τους, εξυπηρετώντας τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, η οδός Πειραιώς έστειλε μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη που εργαλειοποίησαν τη Δικαιοσύνη ενόψει των εκλογών, ότι πρόκειται να απολογηθούν.

Ταυτόχρονα, όπως εκτιμούν στο γαλάζιο επιτελείο, η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην συγκρότηση της λεγόμενης «Προοδευτικής Συμμαχίας» με ονόματα του παλαιού ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, έχει πέσει στο κενό, καθώς τα ονόματα πρόσωπα που εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου, δεν έχουν κανένα πολιτικό έρεισμα στην εκλογική βάση που στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές το Μάιο είναι στο τραπέζι. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο, μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές να δημιουργήσει χειρότερες εκλογικές συνθήκες για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες του Οκτωβρίου, που ήταν και η αρχική επιθυμία του.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε για σήμερα την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπροστά του, το πολύ δέκα εργάσιμες ημέρες προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 19 ή τις 26 Μαΐου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 41), το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορούν να στηθούν οι κάλπες από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής, είναι από 20 (το λιγότερο) μέχρι 30 ημέρες (το πολύ).

Αν και στην απόφαση Τσίπρα θεωρείται σίγουρο ότι θα ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος που θα έχουν στο εκλογικό σώμα οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρούν άλλα στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι οι πολίτες θα δώσουν στις ευρωεκλογές την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές εκλογές ακόμη και αν δεν διεξαχθούν νωρίτερα ή ταυτόχρονα με αυτές και για αυτό δίνουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη μέτρηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, η ΝΔ παρουσιάζει στις ευρωεκλογές τη μικρότερη κάμψη στη συσπείρωση των οπαδών της, που υποχωρεί μόλις στο 77,2% (από 82,4% στην εθνική κάλπη). Από την άλλη, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μειώνεται στο 45,4% (από το έτσι κι αλλιώς χαμηλό 53,3%, που έχει στις βουλευτικές), την ώρα που παρουσιάζει και μεγάλες μετακινήσεις τόσο στις εθνικές (29,4%), όσο και στις ευρωεκλογές (30%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στους αναποφάσιστους, όπου οι περισσότεροι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 31%. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν από τη ΝΔ και στην αξιολόγηση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία, καθώς θεωρούν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν το πρόσωπο που κρίνουν ότι μπορεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας και όχι κόμμα. Στην καταλληλότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 45,7% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 31,9% (διαφορά 13,8 μονάδες).

Source:newpost