Επικαιρότητα

Η επιχείρηση Τσίπρα να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και η στροφή στον Μητσοτάκη

Οι πληροφορίες από έγκυρες διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το newpost.gr, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να τηρούν αποστάσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα και να προσεγγίζουν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη

«Υβριστικό παραλήρημα». Με αυτή τη φράση η ΝΔ σχολίασε τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το πρωθυπουργικό επιτελείο στο δρόμο προς τις εκλογές έχει επιλέξει τη στρατηγική της πόλωσης και της σκανδαλολογίας, η οποία θα κλιμακώνεται όσο πλησιάζουν οι μέρες που θα στηθούν οι κάλπες. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στα όσα κατήγγειλε ο εφοπλιστής για τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Νίκο Παππά.

Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός, ακολούθησε τη γραμμή των non paper και των δελτίων Τύπου που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου από το μεσημέρι και δεν διευκρίνισε σε κανένα σημείο της ομιλίας του, αν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από τον ίδιο για να χρηματοδοτηθεί ο κ. Καλογρίτσας από τον κ. Μαρινάκη προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλούμενος το φιάσκο της Novartis, λέγοντας πως «δεν παραγράφεται η χρεοκοπία του τόπου».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε επίσης να διαψεύσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης, αναφέροντας πως «στις εκλογές δεν θα ψηφίσουν οι κατασκευαστές ειδήσεων και δημοσκοπήσεων». Ωστόσο, σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, το τοπίο του εκλογικού ανταγωνισμού παραμένει στα βασικά του στοιχεία, αμετάβλητο. Τα νούμερα εμφανίζονται σταθερά, ειδικά ως προς την ποιοτική τους χροιά και όσο μικραίνει ο χρόνος που απομένει για τις κάλπες, αλλά και ο αριθμός των αναποφάσιστων, τόσο πιο αδύνατη φαντάζει μια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στις τρεις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα δεδομένα είναι τα εξής: Στη Metron Analysis για τον Alpha η ΝΔ είναι μπροστά με 7,8 μονάδες για τις εθνικές εκλογές και 7,3 μονάδες για τις ευρωεκλογές,  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φθάνει στις 10,2 μονάδες στο σενάριο της αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου  στα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές. Στην έρευνα της Opinion Poll για το «ΘΕΜΑ 104.6», τα δεδομένα δείχνουν εκλογική συντριβή.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1% έναντι μόλις 14,7%  του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, η ψαλίδα ανεβαίνει στις 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,7% η ΝΔ, έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εθνικές εκλογές, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται περίπου 14 μονάδες πίσω, στο 16,3%. Αν γίνει αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων η ΝΔ είναι μία ανάσα από την αυτοδυναμία, καθώς έχει ποσοστό 33,8% και διαφορά 15,7 μονάδων από το κυβερνών κόμμα.

Σαφές προβάδισμα (11,29 ποσοστιαίων μονάδων) καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην έρευνα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας ενημέρωσης Politico, εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων όμως, δεν φθάνει μόνο στα κομματικά επιτελεία, αλλά και στις πρεσβείες των δυτικών χωρών και ειδικά των ΗΠΑ, που παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Άλλωστε η Ουάσινγκτον μαζί με το Βερολίνο, ήταν μέχρι σήμερα οι κύριοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα, ο οποίος τους έδωσε γη και ύδωρ, όσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία.

Οι πληροφορίες όμως από έγκυρες διπλωματικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το newpost.gr, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να τηρούν αποστάσεις από την κυβέρνηση Τσίπρα και να προσεγγίζουν τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διευρύνει ήδη τις καλές σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα, πάνω σε ένα πλαίσιο ειλικρίνειας με γνώμονα τις ελληνικές επιδιώξεις, ενώ χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ, με πρωτοβουλία του, συνάντησε τα πρωτοκλασάτα στελέχη της οδού Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, είδε τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνη Γεωργιάδη και τους Τομεάρχες, Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας, Βασίλη Οικονόμου και Ενέργειας,  Κώστα Σκρέκα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση είχε ως αντικείμενο μια ευρεία ενημέρωση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ και των προοπτικών της.

Source:newpost