Είναι επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους;

Η φωτιά στην Εύβοια κατακαίει τα πάντα για δεύτερη εβδομάδα. Οκτώ μέρες πύρινου εφιάλτη σε έναν άλλοτε τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις στην Ηλεία είναι συνεχείς και όλο και περισσότερες περιουσίες συμπολιτών μας γίνονται στάχτη. Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε τον τελευταίο παρθένο πνεύμονα πρασίνου της βορειοανατολικής Αττικής να καταστρέφεται ολοσχερώς. Ο απολογισμός καταστροφικός. Σύμφωνα με μελέτη του meteo του Αστεροσκοπείου συνολικά έχουν καεί τουλάχιστον 650.000 στρέμματα δάσους έως τις 8 Αυγούστου στη χώρα μας. Μόνο στην Εύβοια ξεπερνούν τις 400.000. Μια περιβαλλοντική καταστροφή, τις συνέπειες της οποίας θα βιώνουμε για δεκαετίες. Ιδίως για τους πυρόπληκτους πολίτες οι πληγές των πυρκαγιών αυτών ίσως να μην επουλωθούν και ποτέ.

Μητσοτάκης: “Έως 150.000 ευρώ η στεγαστική συνδρομή

Με μία αναφορά στην απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη, Βασίλη Φιλώρα ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 10/08.

Ο πρωθυπουργός αρχικά τόνισε πως κάθε έκταση που κάηκε στη φωτιά κηρύσσεται αναδασωτέα βάσει Π.Ν.Π. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη οι καταγραφές των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά που θα εγκριθούν σήμερα κινούνται σε τρεις άξονες:

Α. ‘Αμεσες αποζημιώσεις για κάθε πυρόπληκτο και αναστολή υποχρεώσεων

Β. Έργο αποκατάστασης

Γ. Μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα για τη Βόρεια Εύβοια

Αναλυτικά αναφέρθηκε στα μέτρα που αποφασίζονται προσδιορίζοντάς τα ως εξής:

– Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ άμεση προκαταβολή 20.000, 12.000 ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών από τις 20 Αυγούστου με μία αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

– Αποζημίωση με το 70% των απωλειών, το 20% θα δίνεται ως προκαταβολή

– Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

– Ενίσχυση ενοικίου

– Επίσης ενίσχυση 4.000 ευρώ για τους αγρότες που έχουν πληγεί από φωτιά οι καλλιέργειές τους

– Ειδικά για τις σκληρά πληγείσες περιοχές της Β. Εύβοιας τα μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους ανεξάρτητα από το αν υπέστησαν ζημιές, στις πληγείσες περιοχές.

Στην Π.Ν.Π. που υπογράφεται την Τετάρτη υιοθετούνται μια σειρά από καινοτομίες, είπε επίσης ο πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ αυτών ότι κάθε περιοχή που έχει καεί κηρύσσεται αναδασωτέα.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική εισήγησή του επεσήμανε ότι βασικό μέλημα είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών.

Ήδη σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ θέλησε επίσης να θυμίσει ο πρωθυπουργός.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πολλή και εντατική δουλειά, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι οφείλουμε ειδικά για την Εύβοια να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα γι αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη αλλά τη μεθεπόμενη μέρα, όπως χαρακτηριστικά είπε, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Έναν άνθρωπο που ανέλαβε μεταξύ άλλων την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τον καταστροφικό σεισμό κι έχει το όραμα αλλά και τις γνώσεις να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Ευπρόσδεκτες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, είπε κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός.

Χαρδαλιάς:Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης 10/08 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάςπαραχώρησε συνέντευξη τύπου απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Έκανε λόγο για “πρωτοφανή συγκυρία στην ιστορία της πυροσβεστικής” και έδωσε εξηγήσεις για την επιχειρησιακή των εναέριων μέσων. Κυρίως, όμως, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε:

Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία”.

Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι μέρες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών”, συνέχισε.

Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί. Εμείς παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα, τα κάναμε 74, ακριβώς επειδή βλέπαμε τι έρχεται. ,τι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτά τα δύο χρόνια”, προσέθεσε.

Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός”, κατέληξε.