Την Τετάρτη κατέθεσε ο πρώην φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής ο οποίος ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που είχε μιλήσει στην υπεύθυνη και τον διευθυντή για τα βασανιστήρια που βίωνε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων του έκαναν μία ερώτηση που αφορούσε τη δική του κρίση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα που σχολίασε: «Αν ζούσε ο Βαγγέλης θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Το σχόλιο προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων που ζήτησαν την εξαίρεσή του από την ακροαματική διαδικασία και μετά από μικρή διακοπή, ο εισαγγελέας ανακάλεσε το σχόλιο.

Σύμφωνα με το STAR, ο πρώην σπουδαστής δέχτηκε καταιγιστικές ερωτήσεις από τους συνηγόρους των εννέα κατηγορουμένων με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να αντιδράσει και να τους πει ότι δεν είναι κατηγορούμενος επειδή ενημέρωσε τους υπευθύνους της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Μάλιστα τον ρώτησαν γιατί αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος και δεν το είχε κάνει ο Βαγγέλης και ο πρώην σπουδαστής απάντησε: «Αν το έκανε ο Βαγγέλης θα αποκοβόταν από τους Κρητικούς και θα του ήταν πολύ επώδυνο».

Ο φοιτητής αποκάλυψε πως φοβήθηκε πολύ όταν είδε τους Κρητικούς να ξυρίζουν τον Βαγγέλη με το ζόρι και σκέφτηκε πως «αν έκανε μία απότομη κίνηση μπορεί να ήταν μοιραία».

«Πίστεψα όταν μου μετέφεραν όλα αυτά που συνέβαιναν στον Βαγγέλη πως ήταν σημαντικό να ενημερώσω τους αρμόδιους της Γαλακτοκομικής Σχολής λέγοντας τους χαρακτηριστικά “οι Κρητικοί ή θα τον χτυπήσουν σοβαρά ή θα τον σκοτώσουν”», κατέθεσε ο πρώην φοιτητής στο δικαστήριο και αναφέρθηκε σε όσα είχε ακούσει από τον σπουδαστή που ήταν στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, σύμφωνα με το STAR.

Ειδικότερα, ο σπουδαστής αναφέρθηκε σε περιστατικό που είχε δει στα σκαλιά της Σχολής: Συγκεκριμένος σπουδαστής από την Κρήτη χτύπησε τον Βαγγέλη στο σβέρκο και όλοι γελούσαν.

«Τον καθίσανε με το ζόρι και τον ξυρίσανε τον Βαγγέλη. Τον πετάξανε πάνω σε μία ντουλάπα, τον έκλεισαν, του πετούσαν νομίσματα για να τραγουδάει. Του έκλειναν το ζεστό νερό, τον πετούσαν ο ένας στον άλλο σαν μπάλα», κατέθεσε ο σπουδαστής.

«Ο Βαγγέλης ήταν καλό παιδί, έξυπνο, δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν, είχε το αίσθημα της φιλίας, δεν είχε πειράξει κανέναν. Είχα επιβεβαιώσει στην υπεύθυνη της Εστίας αυτά που περνούσε ο Βαγγέλης», κατέθεσε δεύτερος μάρτυρας ο οποίος έχει συγγενική σχέση με έναν από τους εννέα κατηγορουμένους.

Ο εν λόγω μάρτυρας φάνηκε να κοπιάζει κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ρωτήθηκε από τους δικηγόρους αν φοβάται, γεγονός που αρνήθηκε. Στη συνέχεια ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης, φανερά φορτισμένος, είπε «το κατανοώ το παιδί απόλυτα. Δεν μπορεί να πει πολλά πράγματα, είναι Κρητικός και θα επιστρέψει στην Κρήτη».

Εξερχόμενος της δικαστικής αίθουσας, ο Ανδρέας Γιακουμάκης είπε: «Σήμερα είναι ένα κοινωνικό δικαστήριο, δεν με ενδιαφέρει η ποινή που θα επιβληθεί στους κατηγορουμένους. Με ενδιαφέρει τι ήταν το παιδί μου. Να μάθουν και οι άλλοι τι ήταν ο Βαγγέλης και γιατί δεν αντιδρούσε».