Επικαιρότητα

Εκθεση-σοκ: 1 στα 8 είδη, ζώα ή φυτά θα εξαφανιστούν

Η Γη βρίσκεται στην αρχή του 6ου μαζικού αφανισμού, του πρώτου από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη.

Στοιχεία και νούμερα που σοκάρουν. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη, δηλαδή 1 στα 8 που βρίσκονται στη γη ή στα βάθη των ωκεανών, κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δίνεται στην δημοσιότητα.  Ανάμεσα στα αίτια της μαζικής εξαφάνισης είναι η συρρίκνωση των βιοτόπων, το παράνομο κυνήγι, η κλιματική αλλαγή και μόλυνση, σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων (NRDC).

Ο ρυθμός απώλειας των ειδών «είναι ήδη αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος από ότι ήταν κατά μέσο όρο, τα τελευταία δέκα εκατομμύρια χρόνια». Πρόκειται για ένα «γεγονός μαζικής εξαφάνισης» -το έκτο εδώ και μισό δισεκατομμύρια χρόνια- που είναι ήδη σε εξέλιξη. Είναι η πρώτη μαζική εξαφάνιση από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από έναν αστεροειδή που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

«Το ένα τέταρτο των ζώων και των φυτών του πλανήτη έχουν ήδη είτε φαγωθεί, είτε δηλητηριαστεί», αναφέρει η έκθεση. «Η απώλεια των ειδών, των οικοσυστημάτων και της γενετικής ποικιλότητας αποτελεί ήδη παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη ευημερία», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουάτσον, πρόεδρος της ομάδας που συνυπογράφει την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο Παρίσι.

Η έκθεση 1800 σελίδων, συντάχθηκε από 150 ειδικούς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών  από 50 χώρες, με τη συμμετοχή 310 επιπλέον ειδικών. Η προετοιμασία της χρειάστηκε τρία χρόνια και κόστισε περίπου 2,4 εκατομμύρια δολάρια και σε αυτή γίνονται περίπου 15.000 αναφορές, ενώ περιλαμβάνονται επιστημονικά έγγραφα και κυβερνητικές πληροφορίες. Συζητήθηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι από τα κράτη μέλη της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES).

Με τον όρο βιοποικιλότητα οι επιστήμονες εννοούν όλα τα είδη των ζώων και των φυτών που ζουν στον πλανήτη, περιλαμβανομένου του ανθρώπου. Και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη φύση που της προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ελπίζουν η έκθεση να αποτελέσει το πρελούδιο για την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων στη διάρκεια της συνόδου του 2020 στην Κίνα των χωρών μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15).

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο