Εκνευρισμός σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τις ακροβασίες των ΑΝΕΛ

Έντονο εκνευρισμό σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος με μπαράζ δηλώσεών του ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και οξύνει τα ήδη τεταμένα πνεύματα στο Αιγαίο.
Η επικείμενη ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ εντός του Ιανουαρίου και η αναμενόμενη εκκίνηση της διαδικασίας κύρωσης από την ελληνική Βουλή είναι φανερό πως προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στους -δημοσκοπικά συμπιεζόμενους- συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πέραν του ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά) είτε δηλώνουν είτε αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος περί καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ουσιαστικά έχει ήδη τεθεί εκτός ΑΝΕΛ.

Τα εξαιρετικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος σε συνδυασμό με την -διαφαινόμενη- αποτυχημένη πρόβλεψη του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία δεν θα περνούσε από τα Σκόπια ωθούν τους ΑΝΕΛ στο να παίζουν με επικίνδυνο τρόπο το χαρτί των ελληνοτουρκικών, σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και νέας προσέγγισης του εθνικοπατριωτικού ακροατηρίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε αποστάσεις από τη στάση Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επενδύει η Ελλάδα στην κλιμάκωση της έντασης.

«Άδειασμα» Καμμενου σε Σγουρίδη και η παραίτηση που δεν έγινε δεκτή
Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και μίλησε ανοιχτά για ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να μπλοκάρει χρονικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ
«Το πότε θα εισαχθεί η συμφωνία έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτο δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή», είπε το πρωί της Παρασκευής στο ΘΕΜΑ FM.
Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά ολα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».
Μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος με αναφορά σε «θεωρίες φαντασίας» άδειασε τον Παναγιώτη Σγουρίδη. Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ αποκάλυψε ότι μέσω sms που έστειλε στον Πάνο Καμμένο έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του. Τελικά η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις Καμμένου από Κύπρο και Έβρο
Έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας που οξύνουν τη ρητορική της έντασης με την Άγκυρα, ενώ και για το Μακεδονικό οι εκφράσεις του αποδομούν πλήρως την κυβερνητική πολιτική.
Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν διατυπώνονται π.χ. μόνο μέσω social media, οπότε θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μια μικροπολιτική εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά εκφράζονται είτε στο εξωτερικό, π.χ. Κύπρος, είτε μέσα από στρατόπεδα του ελληνικού στρατού ή/και του ΝΑΤΟ.

«Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς», επεσήμανε την παραμονή των Χριστουγέννων, επισκεπτόμενος μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που βρίσκεται εν όρμω λιμένα Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, επισκεπτόμενος τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τη ζώνη ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τον Εβρο, ο κ. Καμμένος δήλωσε με νόημα ότι ίσως είναι η τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή ως υπουργού, υπενθυμίζοντας τη θέση του σχετικά με το Μακεδονικό.

«Εχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Αμυνας και θα αποχωρήσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό»

Οι λεονταρισμοί και οι παραβιάσεις
Μιλώντας προς τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξαπέλυσε νέες έμμεσες βολές κατά της Άγκυρας. “Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε. Θα τον συντρίψουμε. Αυτό δεν είναι απειλή. Αυτό δεν είναι λεονταρισμός. Αυτό είναι η άσκηση της εθνική μας κυριαρχίας, του δικαίου”.
Από τη Λέρο είχε προειδοποιήσει: «Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί που προκαλούν ότι καλό θα είναι για αυτούς να παραμείνουνε μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από εκεί και πέρα, ένα χιλιοστό κίνηση αν κάνουνε θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».
Νωρίτερα σε tweet είχε γράψει: «Όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».
Στο μεταξύ οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR συνεχίζονται αμείωτες τις τελευταίες ημέρες. Μόνο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγένωνν είχαμε 36 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις σε Βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από 3 ζεύγη μαχητικών F-16 , 4 εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα, καθώς και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Η αντίδραση της ΝΔ
«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες» δήλωσε ο ο τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος..
Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει πως «αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο