Επικαιρότητα

Εκλογές 2019: Οι προετοιμασίες Μητσοτάκη και η «μάχη» της επόμενης μέρας για τον Τσίπρα

Αντίστροφα μετρούν πλέον τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και να αναδειχτεί ο νικητής και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν, επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για αυτό το λόγο ήδη στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Για τη νέα κυβέρνηση, τέτοια ζητήματα είναι τα θέματα της οικονομίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί αρκετές φορές πως θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.

Το πώς θα αλλάξει το κλίμα είναι θέμα και της δοσολογίας ανάμεσα στους φόρους και τις παροχές που θα χρησιμοποιήσει ο νέος πρωθυπουργός, εάν όντως οι κάλπες τον αναδείξουν νικητή την επόμενη Κυριακή.

Εκτός από την οικονομία, τα μεγάλα θέματα έχουν να κάνουν και με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ανάμεσα σε αυτά, η ασφάλεια και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας απέναντι στους πολίτες ενώ μέλημα του κ. Μητσοτάκη τους πρώτους μήνες θα είναι και η προσπάθεια να δείξει ότι επικρατεί σοβαρότητα στη νέα διακυβέρνηση.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, από την πρώτη ημέρα, θα προσπαθήσει να δείξει ότι η χώρα θα αρχίσει να αλλάζει από το πρώτο κιόλας εξάμηνο. Στόχος, οι πολίτες να αισθανθούν αυτή την αλλαγή στην πράξη και να μην μείνει μόνο στα λόγια.

Κρατώντας χαμηλά το πήχη των υποσχέσεων αλλά κινούμενος μόνο σε όσα είπε και προεκλογικά στις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να μειώσει τη φορολογία προκειμένου να δείξει στους πολίτες ότι η υπερφορολόγηση της προηγούμενης κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει γιατί διαθέτει, όπως λέει, την κατάλληλη «συνταγή».

Μειώσεις του κόστους στο κράτος και μειώσεις δαπανών από μετακλητούς υπαλλήλους που η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει σε διπλάσιο αριθμό είναι το νέο «δόγμα» της οικονομικής πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Αντίθετα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός διότι όλα δείχνουν ότι η μάχη της κάλπης θα χαθεί την Κυριακή το βράδυ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που οι πολίτες του «δείξουν» τα έδρανα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει από τη Δευτέρα το πρωί να αλλάξει ρόλο και να ξεκινήσει να «απολογείται» και να αναζητήσει τους λόγους της ήττας.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί εάν ηττηθεί και μάλιστα χάσει τα εκλογικά ποσοστά που κέρδισε στις ευρωεκλογές, τότε θα πρέπει να απολογηθεί και στους εσωκομματικούς του επικριτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, είναι πολύ νέος για να μπει σε πολιτική… γωνία. Γνωρίζει και ο ίδιος αλλά και όσοι ετοιμάζονται να τον επικρίνουν ότι χωρίς εκείνον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε φτάσει μέχρι εδώ.

Ωστόσο, μέσα στο κόμμα καιροφυλαχτούν στελέχη που θέλουν να αποδώσουν στον Αλέξη Τσίπρα τις ευθύνες που του αναλογούν -εάν φυσικά ηττηθεί το βράδυ των εκλογών- με στόχο την επιβολή της δικής τους πολιτικής ατζέντας που κινείται πιο αριστερά και χωρίς να έχει διαύλους επικοινωνίας με κόμματα της ευρύτερης αριστεράς και του λεγόμενου κέντρου.

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και η δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας είναι κάτι που δεν βλέπουν με θετικό μάτι, ωστόσο πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να «κυνηγά».

Όλα δείχνουν πως σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι στείλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσει τρόπους να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν εσωκομματικά από στελέχη που δεν υιοθετούν την κεντρική γραμμή και αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα για να τις διατυπώσουν στα κομματικά όργανα αλλά και δημόσια.

Τα στελέχη αυτά προέρχονται κυρίως από την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επικεφαλής της ομάδας των «53».

Από εκεί κυρίως αναμένεται να υπάρχει η πρώτη αντίδραση στο εσωτερικό πεδίο -πάντα στην περίπτωση βέβαια που δεν καταφέρει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Source:cnn