Επικαιρότητα

Η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: «Αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μου η δίκη θα τιναζόταν στον αέρα»- «Υπάρχει τεράστιο θέμα με τον κ. Σκέρτσο»

Την άποψη πως υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Ακη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε εξέφρασε η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε η παρέμβασή της η δίκη Τοπαλούδη θα τιναζόταν στον αέρα.

Σε πρόσωπο των ημερών εξελίχθηκε η 55χρονη εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα λόγω της αγόρευσής της στη διάρκεια της δίκης για την άγρια δολοφονία και το βιασμό της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Η εισαγγελέας στην πολύκροτη υπόθεση μίλησε στο «ΒΗΜΑ» και υπερασπίζεται το περιεχόμενο της αγόρευσής της, αρνείται τις κατηγορίες για «συναισθηματική φόρτιση και έλλειψη αμεροληψίας» και υπογραμμίζει ότι δεν την ενδιαφέρουν οι έπαινοι από χιλιάδες πολίτες.

«Έπραξα μόνο το καθήκον μου ως εισαγγελέας», λέει χαρακτηριστικά. Εξιστορεί ένα έντονο παρασκήνιο γύρω από τη δίκη και αναφέρεται στην πρόθεση άλλων δικαστικών λειτουργών να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία με συνοπτικές διαδικασίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μου, η δίκη Τοπαλούδη θα τιναζόταν στον αέρα», επισημαίνοντας ότι «την ημέρα της αγόρευσής μου αντιμετώπιζα σοβαρά προβλήματα υγείας». Υπογραμμίζει μάλιστα την προσπάθειά της να ενεργοποιήσει «κλήση βοήθειας» όταν υπήρξε παρέμβαση «αγνώστων» νομικών μετά την πολυσυζητημένη αγόρευσή της! «Εχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το δικαστικό σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου» εξομολογείται, αποτυπώνοντας έτσι την ψυχολογική πίεση που δέχτηκε τις ημέρες που ακολούθησαν.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα με τον κ. Σκέρτσο»

Η κ. Δογκα τόνισε ακόμα πως υπάρχει τεράστιο θέμα με τον κ. Σκέρτσο απαντώντας έτσι στην κριτική του. «Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Ακη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ “λαϊκή απογευματινή”. Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί ν’ ακούει κι ύστερα να εκφέρει άποψη. Εμένα με νοιάζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Εγώ είμαι τέτοιου ήθους που αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα! Δεν δικάζω με τον κόσμο. Ετυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει. Πώς θα πείσω εγώ τους ενόρκους; Πού ξέρω ότι ένας από αυτούς (σ.σ. τους ενόρκους), θλιμμένος, και επειδή τα παιδιά αυτά – οι κατηγορούμενοι – είναι νεότατα, δεν θα τους αναγνωρίσει και κάποιο ελαφρυντικό; Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία που φέρθηκαν; Οταν άκουσα τα απίστευτα ψέματα, είπα στους ίδιους – και όχι στους δικηγόρους όπως μνημονεύτηκε – ότι συσκοτίσατε την υπόθεση. Ακόμη κι αυτό που αναφέρατε για το δάκρυ μου, αυτό δεν είχε σχέση με την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά με σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα εκείνες τις ημέρες και υπέφερα πραγματικά».

«Μπορώ να μείνω και σπίτι μου»

«Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Στο Facebook μιλώ για τη δικαιοσύνη, τη φιλοσοφία και τα ζώα, ποτέ όμως για πολιτικά. Εχω ζητήσει μάλιστα να τοποθετηθώ ως εισαγγελέας για την προστασία των ζώων. Πολλοί συνάδελφοί μου δικαστικοί κι από ανώτατες βαθμίδες έχουν “προφίλ” σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κι αυτή είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο. Μπορώ να μείνω και σπίτι μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς έχω χρήματα λόγω του συζύγου μου για να επιβιώσω. Γιατί αν μου πείτε να γυρίσω στη δικηγορία, καλύτερα να πάω να κάνω άλλη δουλειά με μικρό εισόδημα. Δεν μπορώ τα ψέματα και τις διαπλοκές. Βεβαίως υπάρχουν και δικηγόροι εντιμότατοι κι έχω πολλούς φίλους δικηγόρους…» λέει η εισαγγελέας.

Content retrieved from: https://newpost.gr/ellada/5eca00961e51f40931dac7ca/i-eisaggeleas-sti-diki-topaloydi-an-den-ypirhe-i-paremvasi-moy-i-diki-tha-tinazotan-ston-aera-yparhei-terastio-thema-me-ton-k-skertso.

Μετάβαση στο περιεχόμενο