Επικαιρότητα

Δυστοκία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετ’ εμποδίων προχωρεί η προσπάθεια μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια των ποσοστών πέριξ του 3%, σε ένα «κόμμα εξουσίας» με ισχυρή «κομματική βάση» όπως το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Η εν εξελίξει διαδικασία επιλογής των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές αυτού του κυβερνητικού προβλήματος, το οποίο συνοψίζεται από έμπειρα κομματικά χείλη στη λακωνική φράση «τώρα επιχειρούμε να γίνουμε μεγάλο κόμμα». Και πράγματι, η «βίαιη» αλλαγή των πολιτικών δεδομένων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις εκλογές του 2015, έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς «μηχανισμό».

Τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να καταστήσει σαφές σε όλη την κομματική δομή και ιεραρχία πως ένα από τα βασικά διακυβεύματα και ταυτόχρονα στοιχήματα των ερχόμενων εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι η οριστική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «κόμμα εξουσίας», έξω από τα στεγανά του παλαιού κόμματος.

Δύο στοιχεία, όχι τα μόνα αλλά ενδεικτικά, αναδεικνύουν πως αυτός ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κατά πρώτον, οι επιλογές της κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και του κ. Ηλιόπουλου στην Αθήνα για τις δύο μεγάλες πόλεις, παρά το νεαρό της ηλικίας και την επακόλουθη «φρεσκάδα» που τις συνοδεύει, αποτελούν αυστηρά «κομματικές επιλογές» που δεν ξεπερνούν στεγανά, κάτι σημαντικό για την κυβερνητική στρατηγική στην παρούσα φάση. Αμφότεροι ανήλθαν στα υψηλότερα πατώματα της εξουσίας λαμβάνοντας υπουργικό χαρτοφυλάκιο μέσω «κομματικής επετηρίδας» και παρά το γεγονός πως και οι δύο αποτελούν, κατά το Μαξίμου, δύο «εξαιρετικές επιλογές», το στίγμα που εκπέμπουν περιορίζει το πολυπόθητο άνοιγμα σε «ευρύτερα κοινά».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιπλώνοντας μία παράλληλη στρατηγική, επιλέγει σε μεγάλες Περιφέρειες στελέχη που αποτελούν «γέννημα θρέμμα» του ΠΑΣΟΚ, όπως στη Δυτική Ελλάδα τον κ. Κατσιφάρα. Η τακτική αυτή, ανεξάρτητα αν θα αποδειχθεί εκλογικά επιτυχημένη, εμπεριέχει μία αντίφαση σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελώντας χαρακτηριστική περίπτωση εισοδισμού, επιχειρεί να προσεταιριστεί υποψηφιότητες άλλου χώρου ακόμα και αν είναι παλαιές. Η αντιφατική αυτή στρατηγική αποτυπώνεται στα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα στη φάση που δεν έχει «μεταβολίσει» το αποτέλεσμα του 2015 σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ισχυρότερα και με μεγαλύτερη λαϊκή αποδοχή. Και η στήριξη σε τέτοια στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρυθεί στον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Η μεταβατική αυτή φάση θα μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «επιταχυντή» από αρχές του χρόνου, με τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια επιτυχούς ολοκλήρωσής της. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία ανά την Ελλάδα και μαζί του υποψήφιοι ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι να δίνουν από κοινού το στίγμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά «ρίζες» ανά την επικράτεια. Στην Ηρώδου Αττικού, άλλωστε, έχουν θέσει ψηλά στην ιεραρχία την αύξηση των δυνάμεών τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θεωρούν το μεγαλύτερο βήμα για τη μετεξέλιξη του κόμματος.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *