Επικαιρότητα

Δυσλειτουργίες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής

Toν παραλογισμό που προκύπτει από την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις Περιφέρειες και στους δήμους έρχονται να αναδείξουν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της προηγούμενης Κυριακής. Η κ. Ρένα Δούρου με ποσοστό 19,70% στον α΄ γύρο καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να νικήσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Πατούλη, του οποίου το ποσοστό στον α΄ γύρο είναι 37,65%. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που μια τέτοια ανατροπή θα μπορούσε να συμβεί, η κ. Δούρου δεν εξηγεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής έχοντας εκλέξει 20 περιφερειακούς συμβούλους σε σύνολο 101, που απαρτίζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιώργος Πατούλης έχει εκλέξει 38 περιφερειακούς συμβούλους.

Με βάση τις διατάξεις του «Κλεισθένη», τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιδράσεις της Αυτοδιοίκησης ψήφισε, οι έδρες των περιφερειακών συμβούλων έχουν μοιραστεί από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών «αναλογικά» με τον υποψήφιο που έλαβε την πρώτη θέση να κερδίζει ασφαλώς και τις περισσότερες έδρες.

Στην περίπτωση λοιπόν που στον β΄ γύρο εκλεγεί περιφερειάρχης ο υποψήφιος ο οποίος στον α΄ γύρο βγήκε δεύτερος, θα χρειαστεί να διοικήσει την Περιφέρεια έχοντας μικρότερο αριθμό συμβούλων από ό,τι ο ηττηθείς αντίπαλος.

Ανάλογο είναι και το σκηνικό που διαμορφώνεται και στα δημοτικά συμβούλια, στους δήμους όπου δεν εκλέχθηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Ακόμα και δήμαρχοι οι οποίοι έλαβαν μεγάλο ποσοστό στον α΄ γύρο αλλά θα εκλεγούν στον β΄ γύρο θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες εφόσον θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν στήριξη. Οι συνθήκες μάλιστα δυσκολεύουν εφόσον κανένας δήμαρχος δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, ενώ ταυτόχρονα και οι εκλεγέντες με το ΚΚΕ δεν είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες.

Ενδεικτικά, στον Δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης με ποσοστό 42,65% στον α΄ γύρο εξασφάλισε 21 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο σε σύνολο 49. Προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία απαιτείται για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 4 ακόμα δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων. Η κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, όπως έχει διαμορφωθεί, καθορίζει ένα δύσκολο πλαίσιο για τον επόμενο δήμαρχο, δεδομένου ότι μόνο δύο εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι εκτός της παράταξης «Αθήνα Ψηλά», ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος, βρίσκονται κοντά στον Κώστα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος με ποσοστό 16,96% κατέλαβε τη δεύτερη θέση και εξέλεξε 8 δημοτικούς συμβούλους, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος με ποσοστό 13,18% εξέλεξε 6 δημοτικούς συμβούλους. Ο συνδυασμός της Χρυσής Αυγής (10,56%) έχει εκλέξει 5 δημοτικούς συμβούλους, το ΚΚΕ (7,46%) 4, ενώ και οι υπόλοιποι 3 δημοτικοί σύμβουλοι εκ της ιδεολογικής τους τοποθέτησης δεν φαίνεται πιθανό να συνεργαστούν.