Επικαιρότητα

DW: Το Βερολίνο… πληρώνει μετανάστες για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους

Κίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν το συντομότερο στις πατρίδες τους και μάλιστα πριν κλείσει η χρονιά, επιδιώκει να δώσει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών με τη σχετική καμπάνια που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Οι περαστικοί σε σταθμούς του μετρό στο Βερολίνο αντικρίζουν μια ασυνήθιστη «διαφήμιση». Ανάμεσα σε διαφημιστικά για delivery και κινητά τηλέφωνα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει αναρτήσει μεγάλες αφίσες που αναγράφουν: «Η χώρα σου. Το μέλλον σου. Τώρα!» σε επτά γλώσσες: Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ρωσικά, Παστού, και Φαρσί.

Με την καμπάνια το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επιδιώκει να δώσει κίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν το συντομότερο στις πατρίδες τους και μάλιστα πριν κλείσει η χρονιά, ενώ τους υπόσχεται έως και 1.200 ευρώ ανά άτομο για τα πρώτα τους έξοδα.

Το ακριβές ύψος του βοηθήματος εξαρτάται από το στάτους παραμονής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι τα οικονομικά κίνητρα για μια τετραμελή οικογένεια ενδέχεται να φθάσουν μέχρι τα 3.000 ευρώ.

Η νέα πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης StartHilfe Plus βασίζεται στα παλαιότερα πρόγραμμα επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από την δεκαετία του ΄90 REAG (Reintegration and Emigration Programme for Asylum Seekers in Germany) και GARP (Government Assisted Repatriation Programme).

Πάντως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το πρόγραμμα κινήτρων δεν ισχύει για την επιστροφή σε χώρες όπου διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος, όπως είναι η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη.

Μειώνoνται οι επιστροφές των προσφύγων

Αμφιλεγόμενη είναι η εκστρατεία του υπουργείου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις κομμάτων και πολιτών.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Konstantin von Notz, δηλώνει ότι «η καμπάνια είναι κυνική και θυμίζει προωθητική ενέργεια σε περίοδο εκπτώσεων. Προφανώς ο στόχος είναι να κρύψει κάτω από το χαλί παραλείψεις του παρελθόντος και να αυξήσει τον αριθμό εκείνων που επιστρέφουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους πριν κλείσει η χρονιά».

Αυστηρή είναι η κριτική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες στο twitter να επιτίθενται στο υπουργείο στο #FreiwilligeRückkehr («οικειοθελής επιστροφή»).

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, αντιδρώντας οι αρμόδιοι ξεκίνησαν να αναρτούν απαντήσεις σε επικριτικά σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με την πρωτοβουλία.

Τέλος, αναφέρει η Deutsche Welle ότι σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι σήμερα μόλις 300 άτομα έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα StartHilfe Plus, ενώ ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που αποφάσισαν να επιστρέψουν ξεπέρασαν τον Οκτώβριο τα 14.000.

Ωστόσο, υπολογίζεται ότι εν τέλει την τρέχουσα χρονιά οι πρόσφυγες που θα γυρίσουν στις πατρίδες τους θα είναι σαφώς λιγότεροι από τους 29.000 που το έπραξαν πέρυσι και εικάζεται ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την εκστρατεία του υπουργείου Εσωτερικών, που θα κοστίζει συνολικά 500.000 ευρώ.

Source:newmoney
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *