Επικαιρότητα

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τον ρόλο των δικηγόρων

Πακτωλός χρημάτων που άλλαζε χέρια με κινηματογραφική ταχύτητα και απίστευτοι διάλογοι και λεπτομέρειες για το πώς οργανώθηκε το έγκλημα

Ένα απίστευτο οικονομικό αλισβερίσι από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον Γ. Αντωνόπουλο (σ.σ. προφυλακίστηκε πρόσφατα για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών) στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του, περιέγραψε σήμερα στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο (είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου και είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή), ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο:

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο ια να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «Δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν όμως και η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Θέμης Σοφός. Ο κ. Σοφός είχε αναλάβει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να εκπροσωπήσει ως δικηγόρος τον Γ. Αντωνόπουλο στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του.

Όπως είπε στο δικαστήριο, ο ίδιος η άποψη του ήταν ο Γ. Αντωνόπουλος να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοφός: «Εγώ του πρότεινα (στον Γ. Αντωνόπουλο) ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις οποίες αξιώσεις σας. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από την μέση».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο Γ. Αντωνόπουλος δεν του είχε μιλήσει ποτέ για τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων και πως εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι ο Αρ. Φλωρος είναι πίσω από την εντολή για την επίθεση σε βάρος του.

Ο διάλογος για τη συνάντηση στο ψυχιατρείο της φυλακής

Ο κ. Σοφός κατέθεσε όμως στο δικαστήριο και για μια συνάντηση που έλαβε χώρα στο τέλος Ιουλίου 2017 στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, μεταξύ του ιδίου, του Γ. Αντωνόπουλου και του Αρ. Φλώρου.

Κατά τη συνάντηση αυτή, όπως κατέθεσε ο κ. Σοφός, «ο Αντωνοπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλωρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του….Ο Φλωρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει. Στο τέλος της συζήτηση ο Αντωνοπουλος σηκώθηκε και του είπε: «Εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα». Ο Φλωρος του απάντησε: «Ούτε εγώ». Αναφέρονταν σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».

Πρόεδρος : Μα πως έδωσαν τα χέρια;

Θ. Σοφός : Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα

Θ. Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.

Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Θ. Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.

Μετά ο κ. Σοφός περιέγραψε πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ.Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;». Ο κ. Σοφός του απάντησε «ναι» και τον ρώτησε γιατί του θέτει αυτό το ερώτημα.

Όπως είπε τότε ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του απάντησε: «Χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα. Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ. Επικοινωνώ με Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!». Του είπα να πάρει τον Ζαφειροπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω».Ο Αντωνοπουλος μου είπε ότι θα στείλει email που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα».

Μάλιστα, ο κ. Σοφός κατέθεσε στο δικαστήριο και το σχετικό email.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου. Το δικαστήριο κλήτευσε για να δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον του ο σωφρονιστικός υπάλληλος, Αντώνης Αραβαντινός και ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.

Source:protothema
Μετάβαση στο περιεχόμενο