Δημιουργία ελληνορωσικών επιχειρηματικών συνεργασιών με προοπτική

Η δημιουργία ουσιαστικών εμπορικών επαφών που θα οδηγήσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες με προοπτική, είναι ο στόχος του διήμερου συνεδρίου του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που ξεκίνησε τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη και έχει ως θέμα «Ελληνορωσικές εμπορικές σχέσεις: διευρύνοντας επιχειρηματικούς ορίζοντες και εξαγωγικές πρακτικές».

Μείζον πλεονέκτημα για τις ελληνορωσικές επιχειρηματικές σχέσεις, είναι τα αισθήματα ειλικρινούς φιλίας, αδελφοσύνης και συγγένειας που συνδέουν τους δύο λαούς, επισήμανε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι η οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα, λόγω των κυρώσεων που ακολούθησαν την κρίση στην Ουκρανία.

Ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η 12η μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδς-Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ τον Μάιο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση του έτους φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών στη γλώσσα και τη λογοτεχνία.

Ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε ότι πέρσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 800.000 Ρώσοι τουρίστες και πρόσθεση της Πολιτείας είναι να αυξηθούν.

Ο διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παντελής Σκαρλάτος σημείωσε ότι στη ρωσική δυναμική οικονομία οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν θαύματα.

Όπως ανέφερε, προνομιακά πεδία για εξαγωγές στη Ρωσία, είναι οι κλάδοι των τροφίμων και των ποτών, οι γούνες, τα δομικά υλικά, ο εξοπλισμός κτιρίων. Ακόμη επισήμανε, ότι έχουν θεσπιστεί κίνητρα για εισαγωγή υλικών και τεχνολογιών για καλλιέργειες – πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται ελληνικές επιχειρήσεις.

Στις προοπτικές που έχει η ρωσική αγορά των 146 εκατομμυρίων κατοίκων, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, Αθανάσιος Καραπέτσας.

Υπογράμμισε ότι μετά τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης, οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 42%. Αρνητική επίδραση είχε στις εξαγωγές και η ύφεση της ρωσικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραπέτσα, η τάση τα δύο τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, ενώ η Ρωσία ανακάμπτει μετά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

Να ενισχυθεί η κρουαζιέρα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, πρότεινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Εθνικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, Βίκτωρ Αρχίποβ.

Πρόσθεσε δε, ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 7η εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες εκδηλώσεις.

Στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα επιμελητήρια στην εδραίωση των επιχειρηματικών σχέσεων, αναφέρθηκε ο ομογενής επιχειρηματίας, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, Κωσταντίνος Αναστασιάδης.

H εκπρόσωπος του Enterprise Greece, Εύα Κανάργια, μίλησε για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διευκολύνουν την ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα.

Την πεποίθηση ότι το συνέδριο θα αποτελέσει πλατφόρμα για αποτελεσματικές επαφές εξέφρασε ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σερμπάκοφ.

Τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρωτοβουλία διεξαγωγής του συνεδρίου ανήκει σε επιχειρηματίες και επισήμανε ότι η σύσφιξη της επιχειρηματικής συνεργασίας θα οδηγήσει σε ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Μπακόλας, υπογράμμισε ότι ούτε οι κυρώσεις δεν μπορούν να χαλάσουν την πρόοδο των εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Ο κ. Σκαρλάτος απένειμε πλακέτα στον οικονομικό διευθυντή της Kleemann Hellas, Χρήστο Πετρίδη. Η εταιρεία έχει σημαντική παρουσία στη Ρωσία από το 2000. Το 2012 σύστησε θυγατρική εταιρεία με έδρα τη Μόσχα, η οποία το 2018 μετατράπηκε σε κέντρο συναρμολόγησης και απασχολεί 26 εργαζόμενους.

Source:economy365
Μετάβαση στο περιεχόμενο