Η δήλωση Μητσοτάκη από το ΝΑΤΟ και το “κρυφό μήνυμα” στην Τουρκία

“Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Η αμέσως επόμενη φράση όμως ήταν πολύ πιό ενδιαφέρουσα και αφορούσε ευθέως τα ελληνοτουρκικά, καθώς περιείχε ενα κρυφό μήνυμα για την Τουρκία. Γιατί όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα κράτη- μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και την ενότητα της Συμμαχίας, ήταν ευθέως μια αναφορά για την Τουρκία. Που όχι μόνο ρέπει προς τον αυταρχισμό και απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες της Συμμαχίας, αλλά και δοκιμάζει τη συνοχή της με την απόκτηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων S 400.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, δε, πως η παρούσα Σύνοδος αποτελεί μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσει το ΝΑΤΟ τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας πρέπει να επαναβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στις αξίες, τις αρχές και στην ενότητα της Συμμαχίας.

“Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, που απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας μας. Ο κορονοιός απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, που δεν είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά και αυταρχικά καθεστώτα αξιοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, ώστε να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Σε όλα αυτά η ατζέντα 20 – 30 του ΝΑΤΟ επιφυλάσσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο , μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ωστόσο πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου πρόεδρου με τον Τζο Μπάιντεν, το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να καθορίσει και την στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον πρωθυπουργό.

Το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν είναι και το καλύτερο μετά την εκλογή Μπάιντεν. Το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να προκαλεί ένα σοβαρό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ουάσιγκτον να έχει προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ρίξει γέφυρες φιλίας λίγο πριν το τετ – α – τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο. “Υπήρξε πολλή φλυαρία εσωτερικά και εξωτερικά, άρα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτά τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ είναι ένα ακόμη σημείο “αγκάθι” μεταξύ των δύο χωρών με τον Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως θα θέσει μεταξύ άλλων το ζήτημα στην συνάντηση. “Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/politiki/article/mitsotakis-i-ellada-einai-pulonas-statherotitas-stin-perioxi-tis-notioanatolikis-mesogeiou/.

Μετάβαση στο περιεχόμενο