Επικαιρότητα

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τα μακεδονικά προϊόντα και καταγγελίες επιχειρηματιών για τις Πρέσπες

Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Καταγγελίες για τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως Μακεδονία σε έκθεση κρασιού και σε τουριστική έκθεση. Απάντηση από το Μαξίμου.

Πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

*Εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand “Μακεδονία”, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους.

*Διευκόλυνση των επιχειρήσεων να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ).

*Κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε

*Έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα “GR” στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο “Μακεδονικός -ή -ό” στο σήμα τους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά τα είναι προϊόντα ελληνικά.

*Βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλαδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα.

Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων
Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων  MOTIONTEAM

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων “εξέφρασαν στον κ. Μητσοτάκη την δυσάρεστη έκπληξη τους, αλλά και την αγωνία τους για ασυγχώρητη άγνοια που επέδειξε ο κ.Τσίπρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών για τα Μακεδονικά προϊόντα.”

Στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς από την απόπειρα της γειτονικής χώρας να καπηλευτεί το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας για την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα του βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ αν δεν επιλυθούν προβλήματα όπως αυτό. «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να διασφαλίσω τα Μακεδονικά προϊόντα και την προστασία την οποία πρέπει να απολαμβάνουν, όπως την απολάμβαναν εδώ και δεκαετίες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη τους τις Μακεδονικές επιχειρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη καλά οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική για την κατοχύρωση και υποστήριξη του Mακεδονικού brand, η οποία επί κυβέρνησης ΝΔ θα υποστηριχθεί και με εθνικούς πόρους.

«Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στον κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Πού να το φαντάζονταν οι παππούδες μας ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα έπρεπε να αποδείξουν γιατί λέγονται μακεδονικά τα προϊόντα τους». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αθανάσιος Σαρόπουλος, ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνια των Πρεσπών δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ονομάζουν τα προϊόντα τους «Μακεδονικά σκέτο», κάτι που τους έχει ήδη δοθεί με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και την ψήφο του Ελληνικού κοινοβουλίου.

«Δεν διανοούμαστε να αλλάξουμε το όνομα της εταιρείας μας» τόνισε η κ. Μαίρη Χατζάκου εκ μέρους της Μακεδονικής Βιομηχανίας Γάλακτος, της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από τον κ. Χαϊτογλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους την Ελληνικής επιχείρησης που παράγει το προϊόν με την επωνυμία «Μακεδονικός Χαλβάς».

Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων
Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Β.Ελλάδας είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων  MOTIONTEAM

Από πλευράς ΝΔ υπενθύμιζαν ότι ο κ. Τσίπρας είχε ειρωνευτεί τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή όταν είχε αναφερθεί στα Μακεδονικά προϊόντα, θέλοντας προφανώς να καταδείξουν ότι κακώς ο πρωθυπουργός είχε αντιδράσει με αυτό τον τρόπο.

Από την πλευρά των οινοπαραγωγών, ο κ. Μητσοτάκης έγινε δέκτης καταγγελίας ότι στην έκθεση ProWein, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στον κόσμο, η γειτονική χώρα συμμετείχε ως «Μακεδονία».

«Το ότι ζήτησε η Κίνα άδεια από τους Σκοπιανούς για να αγοράσει Ελληνικό κρασί από τη Μακεδονία, δείχνει ποια ακριβώς είναι η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην αναλυτική συζήτηση που έγινε για το θέμα του κρασιού.

«Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι Μακεδονικές επιχειρήσεις αποφεύγουν πλέον να βάλουν στα νέα τους προϊόντα το όνομα Μακεδονία γιατί φοβούνται ότι θα μπλέξουν» σημείωσε επιχειρηματίας που συμμετείχε στη συζήτηση.

Στην εκδήλωση ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ανέφερε ότι «σε τουριστική έκθεση του Βερολίνου τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως Μακεδονία» και μετά από την έντονη αντίδραση της Ελληνικής πλευράς και αφού πέρασαν δύο ημέρες προστέθηκε με μικρά γράμματα το «Βόρεια Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει ελληνική εταιρεία από τη Μακεδονία η οποία ζήτησε την κατοχύρωση της εμπορικής της ονομασίας στην Ελβετία και το αίτημά της απορρίφθηκε εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαξίμου: Να προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα του από τη δήθεν πατριωτική πλειοδοσία

«Το θέμα για τον κ. Μητσοτάκη είναι να προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα του από την αβάσταχτη ελαφρότητα της δήθεν πατριωτικής πλειοδοσίας», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε σε Μακεδόνες επιχειρηματίες πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει τα εμπορικά σήματα».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Τον πληροφορούμε ότι τα εμπορικά σήματα προστατεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε εδώ και τριάντα χρόνια. Το θέμα είναι να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του και το κόμμα του από την αβάσταχτη ελαφρότητα της δήθεν πατριωτικής πλειοδοσίας».

Source:news247