Επικαιρότητα

Δελτίο Tύπου: Oι 3 προτάσεις-κλειδιά του CSI Institute για την καταπολέμηση των τραπεζικών απατών

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ενημερώνει τους πολίτες ότι οι τραπεζικές απάτες εις βάρος των διαδικτυακών χρηστών κορυφώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και εξακολουθούν να συνεχίζονται.

Ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με κύριο στόχο την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, θεωρήσαμε χρέος μας από την πρώτη κιόλας στιγμή να μην σταθούμε αμέτοχοι μπροστά στην εξαπάτηση και την οικονομική εξαθλίωση δεκάδων συμπολιτών μας.

Για τον λόγο αυτό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, καθώς και έχοντας καταγράψει καθημερινά δεκάδες περιστατικά από καταγγελίες που γίνονται στο Ινστιτούτο μας, προτείνουμε τις εξής λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ηλεκτρονικών επιθέσεων (phishing):

  1. Να δίνεται η επιλογή της χρονοκαθυστέρησης των εμβασμάτων στον τραπεζικό πελάτη e-banking και ειδικότερα να μπορεί να επιλέγει π.χ από 3 έως 6 ώρες χρονοκαθυστέρηση στο έμβασμα που μπορεί να αποστείλει καθόσον έχει παρατηρηθεί ότι το 70% των απατηλών εμβασμάτων έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εικοσάλεπτο από τη στιγμή που παίρνουν τους κωδικούς των θυμάτων-τραπεζικών πελατών. Ιστορικά σας αναφέρουμε ότι αυτή η επιλογή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας μας με απόλυτη επιτυχία καθόσον υπάρχει χρονοκαθυστέρηση όταν ο ταμίας ανοίγει το χρηματωκιβώτιο για να εφοδιάσει το ταμείο του χρήματα. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποτρέψει τις ληστείες σε τράπεζες. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα αποτρέψει τους απατεώνες του κυβερνοεγκλήματος.
  2. Να παρέχεται μια ειδική γραμμή επικοινωνίας στα άτομα/ στους πολίτες που καταλαβαίνουν άμεσα ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, με χρόνο απόκρισης τα 5 λεπτά.
  3. Εκπαίδευση των διαδικτυακών πελατών σας για τους τρόπους αντιμετώπισης απατών – phishing με εξειδικευμένους είτε συνεργάτες του CSI Institute είτε με άτομα της επιλογής σας.

Ελπίζουμε η πολιτεία, οι τράπεζες και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς να εφαρμόσουν και να αξιοποιήσουν τις παραπάνω προτάσεις μας που μόνο θετικά οφέλη θα επιφέρουν στο σύνολο της κοινωνίας και των ψηφιακών πολιτών της.

Εάν οι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καλούνται να απευθυνθούν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
Τηλ. Επικοινωνίας: 111 88
Email Επικοινωνίας: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας μεριμνώντας για την προστασία των πολιτών και σύμφωνα με τον επιμορφωτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό του χαρακτήρα, παραμένει στην διάθεση των πολιτών:
Τηλ. Επικοινωνίας: 215 215 10 11
Email Επικοινωνίας: info@csii.gr