Επικαιρότητα

Η χρυσή τομή για τα «κόκκινα» δάνεια: Ποιοι θα προστατεύονται και ποιοι κινδυνεύουν από τον νέο νόμο Κατσέλη

Το ανώτατο όριο προστασίας και τα επαγγελματικά δάνεια

Το αργότερο έως την Παρασκευή κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών θα πρέπει από κοινού να αποστείλουν στους δανειστές στις Βρυξέλλες την πρότασή τους για το διαδοχικό νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει, σε αρκετές διατάξεις του, το νόμο Κατσέλη από 1/3/2019.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται στο παρασκήνιο και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται πως καταλήγουν στα εξής δεδομένα, ορισμένα από τα οποία θα λειτουργούν συνδυαστικά για τους υποψήφιους προς ένταξη στη νέα ρύθμιση δανειολήπτες:

1)Το ανώτατο όριο προστασίας (από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) θα αφορά πρώτες κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ (αντί 280.000 ευρώ σήμερα) για πολυμελείς οικογένειες. Για τον άγαμο η προστασία θα ισχύσει για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 ευρώ (από 180.000 ευρώ σήμερα).

2) Θεσπίζεται ανώτατο εισοδηματικό όριο, το οποίο για οικογενειακά εισοδήματα δεν θα ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

3) Τρίτος παράγοντας για τον προσδιορισμό των δικαιούχων δανειοληπτών που θα δικαιούνται «κουρέματος» του δανείου τους από τις τράπεζες: Θα πρέπει αφού με αίτηση τους υπαχθούν ηλεκτρονικά στη νέα ρύθμιση, το υπολειπόμενο ποσό του δανείου τους προς την τράπεζα  να μην ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας σήμερα του ακινήτου τους. Εάν το υπολειπόμενο ποσό του δανείου έχει διαφορά μέχρι και 20% από την εμπορική αξία του ακινήτου, θα μπορεί η διαφορά να «κουρεύεται» από τις τράπεζες. Εάν π.χ το ακίνητο εκτιμάται σήμερα σε 100.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου είναι 120.000 ευρώ, τότε θα διαγράφεται η διαφορά των 20.000 ευρώ, εφόσον, όμως, ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων του υπολοίπου του δανείου του που θα συμφωνηθούν με την τράπεζά του.

4) Στη νέα ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας θα μπορούν να υπαχθούν, με τις ίδιες προϋποθέσεις αλλά και κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια υποθηκεύοντας ή προσημειώνοντας την πρώτη τους κατοικία.

Σε βασικές γραμμές όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του νόμου Κατσέλη (εξωδικαστική πλέον) θα έχουν ορισμένες από τις εξής τέσσερις διευκολύνσεις, όσον αναφορά τις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του δανείου τους:

1) Θα θεσμοθετηθεί επιμήκυνση του δανείου μέχρι 20 χρόνια ή 25 χρόνια, άρα μικρότερες δόσεις πληρωμής.

2) Θα μειωθούν τα επιτόκια (σταθερά ή κυμαινόμενα)

3) Θα «κουρεύεται» μέρος του υπολοίπου του δανείου μόνον για ειδικές περιπτώσεις ευάλωτων δανειοληπτών ή εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει τη σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου.

4) επιδότηση στο 1/3 της δόσης από το Δημόσιο θα λαμβάνουν μόνον οι ευάλωτοι οικονομικά δανειολήπτες.

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο