Επικαιρότητα

Χαρδαλιάς από Λάρισα: Θα ληφθούν όποια μέτρα είναι αναγκαία – Αντιδράσεις από Ρομά: Γιατί μας βάλατε σε καραντίνα;

 Στη Λάρισα βρίσκονται από το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Εξερχόμενος από την σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε σε δηλώσεις του ότι θα ληφθούν όποια μέτρα είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε στη Λάρισα με τα 20 κρούσματα κορονοϊού στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη η οποία από χθες τέθηκε σε καραντίνα. Τόνισε επίσης ότι θα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με όλους τους φορείς.

Ο κ. Τσόδρας προτίμησε να μην προβεί σε δηλώσεις ενώ το κλιμάκιο με επικεφαλής τους κ.κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα κατευθύνθηκε στη Νέα Σμύρνη όπου συνάντησε τις αντιδράσεις των Ρομά. Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, κάποιοι Ρομά φωνάζοντας στο Νίκο Χαρδαλιά, ζητούσαν να μάθουν το λόγο που μπήκε ο οικισμός σε καραντίνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να τονίζει χαρακτηριστικά: “Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο”.

Χαρδαλιάς από Λάρισα: Θα ληφθούν όποια μέτρα είναι αναγκαία - Αντιδράσεις από Ρομά: Γιατί μας βάλατε σε καραντίνα;
λαρισα
λαρισα
λαρισα

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ανέφερε σε δηλώσεις του πως κλείνουν όλες οι Λαϊκές Αγορές στη Λάρισα και σε όλη την Θεσσαλία, επισήμως μπαίνει σε καραντίνα ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο και επιστρατεύεται ξενοδοχείο στη Λάρισα σε περίπτωση που χρειαστεί για νέα κρούσματα που δεν θα χωρέσουν στην “Αρωγή”.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, δεν τέθηκε ως θέμα συζήτηση για ολική καραντίνα για την πόλη της Λάρισας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έφτασαν στη Λάρισα με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής και αμέσως κατευθύνθηκαν στην Περιφέρεια.

λαρισα
λαρισα
λαρισα
λαρισα
λαρισα

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία Τσιόδρα – Χαρδαλιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΡΟΜΑ Λάρισας κ. Νίκος Παϊτέρης, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους τόνισε:”Όπως όλη η Ελλάδα και όλο το σύμπαν έχει κορωνοϊό, έτσι έτυχε και σε εμάς, δεν είμαστε ζώα, είμαστε άνθρωποι. Σήμερα με τις δειγματοληψίες θα δούμε τι ακριβώς θα βγει, ας βάλει ο Θεός το χέρι του”.

Ένταση στη Νέα Σμύρνη

Στο μεταξύ, έντονα προβληματισμένους βρίσκει τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε τμήμα της συνοικίας. Μάλιστα κατά την τοποθέτηση της κορδέλας που οριοθετεί την αποκλεισμένη περιοχή δεν έλειψε και η ένταση από κατοίκους.

Παράλληλα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η λήψη δείγματος των Ρομά στην συνοικία της Νέας Σμύρνης. Μια διαδικασία που ξεκίνησε από τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Σε καραντίνα ένας ακόμη οικισμός Ρομά

Εξελίξεις και σε ένα ακόμη μέτωπο, πέρα από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στο larissanet.gr σε καραντίνα έχει τεθεί και η δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού και στον συγκεκριμένο χώρο…

Το χρονικό

Την Τετάρτη 8 Απριλίου, εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα σε έναν 32χρονο, που προκάλεσε τον συναγερμό. Στην ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Ρομά που βρέθηκε θετικός στον Covid-19 προχώρησε στη συνέχεια κλιμάκιο γιατρών από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Λάρισα

20 θετικά κρούσματα στον κορονοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γιατροί ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβησαν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, όπου κατοικεί ο 32χρονος και πήραν συνολικά 30 δείγματα από τις ονομαζόμενες “στενές επαφές” του κρούσματος, στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα βρέθηκαν 20 θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί πριν από λίγο ένα τμήμα του οικισμού των Ρομά σε καραντίνα. Αφορά τις οδούς Σωκράτους, Πλάτωνος μέχρι την 110 Π.Μ, Καραμανλή, Δανάης, Καράγιωργα.

Λάρισα

Απομάκρυνση των θετικών κρουσμάτων

Από σήμερα το πρωί απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου. Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από τις 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό,τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Λ΄'αρισα

Τι θα ισχύσει για την περιοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

1. Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.

2. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

3. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

4. Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

5. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Δείτε το βίντεο με την καραντίνα της περιοχής

Δήμαρχος Λάρισας: Το χειρότερο σενάριο

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια” τονίζοντας “ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα”.

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων “αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης” Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι “μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας”

“Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο” είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Με πληροφορίες από onlarissa, Larissanet, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο