Επικαιρότητα

Χάνει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων όποιος εισπράξει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Όποιος εισπράξει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και δεν έχει προσφύγει ήδη στα δικαστήρια, θα χάσει το δικαίωμα να διεκδικήσει τα επιπλέον αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα.

Αντίθετα, όποιος έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και θα εισπράξει τα αναδρομικά και θα μπορεί να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα προκειμένου να εισπράξει τόκους, δώρα και αναδρομικά επικουρικών.

Η τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή δεν αφορά στους συνταξιούχους του δημοσίου παρά μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το δημοσιονομικό κόστος όπως υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο, υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ και όχι στα 1,4 δις. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να εκδοθεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν προχωρήσει στην αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση και για την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά η τροπολογία για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ήδη, ισοδυναμεί με ιδιωτικό συμφωνητικό καθώς “απαγορεύει” από όποιον πάρει τα χρήματα να διεκδικήσει δικαστικώς αναδρομικά για επικουρικές και δώρα.

Όπως αναφέρεται “με την καταβολή των ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11/06/2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται. Η ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1”.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

4. Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Κερδισμένοι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι

Η ρύθμιση περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά- υπολογίζονται σε περίπου 250.000 συνταξιούχους- αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν τα δώρα έως 800 ευρώ. Η απόφαση αφορά το σύνολο των δικαιούχων αναδρομικών, δηλαδή 2,5 εκ συνταξιούχους.

Επίσης αποκλείονται οι δικαιούχοι αναδρομικών από τις επικουρικές και τα δώρα των επικουρικών. Προς το παρόν, το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκάλυψαν αν τα δώρα και οι επικουρικές που κερδήθηκαν στο ΣτΕ μπορεί να επιστραφούν σε δεύτερο χρόνο.

Από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που επεσήμανε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική. Επομένως οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά περίπου 900 ευρώ.

Content retrieved from: https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/xanei-ta-anadromika-ton-epikourikon-kai-ton-doron-opoios-eispraxei-ta-anadromika-ton-kurion-suntaxeon/.