Επικαιρότητα

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον “ανασχηματισμό”- Το στίγμα των αλλαγών

Θέμα ( ακόμη και) ωρών φέρεται να είναι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος στον οποίο θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την πλήρωση κενών θέσεων και την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για “κεντροαριστερά” ανοίγματα στον δρόμο για τις (ευρω)κάλπες. 

Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί απόψε για τη Διάσκεψη του Μονάχου, επομένως οι ανακοινώσεις έχουν χρονικό ορίζοντα από …σήμερα το πρωί.

Ουσιώδεις αλλαγές στην φιλοσοφία του μίνι λίφτινγκ του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός , σε σχέση με όσα γράφει εδώ και ημέρες το capital.gr, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Και τούτο, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία να κάνει γερό ανακάτεμα της υπουργικής τράπουλας.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άξονας του μίνι ανασχηματισμού, θα είναι η πλήρωση κενών θέσεων, όπως στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης από όπου αποχωρεί η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και  το “μπόλιασμα” του υπουργικού με 2-3 πρόσωπα που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα του κ. Τσίπρα στην “κεντροαριστερά”.

Για το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, είχε “διακινηθεί” το όνομα του Κώστα Ζουράρι (συμπεριλαμβάνεται στους “έξι” που εστειλαν επιστολές στήριξης στην Κυβέρνηση). Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο, απορρίπτουν κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο της Βόρειας Ελλάδας θα τοποθετηθεί πρόσωπο που δραστηριοποιείται βουλευτικά ή κομματικά, εκεί.

Οι αρμοδιότητες του Νάσου Ηλιόπουλου , ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων, το πιθανότερο είναι να απορροφηθούν εκ των έσω του υπουργείου Εργασίας.

Ερωτηματικό συνοδεύει το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου για την αναβάθμισή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Τσίπρας, ανέλαβε το τιμόνι του ΥΠΕΞ μετά την επεισοδιακή παραίτηση-αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, προκειμένου να ολοκληρώσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον, μετά την ψήφισή της, δεν προτίθεται να παραμείνει και υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Για το πόστο αυτό προαλειφόταν εδώ και καιρό ο αναπληρωτής κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος μοίρασε χτυποκάρδια προσφάτως στο Μαξίμου με τις δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που άναψαν φωτιές.

Πληροφορίες ωστόσο επιμένουν, ότι μπορεί ο κ. Κατρούγκαλος να “έκαψε” ενδεχόμενο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ για σαμποτάζ των αλλαγών στο άρθρο της προεδρικής εκλογής αλλά δεν έχει “κάψει” όμως και την πιθανότητα αναβάθμισής του στο ΥΠΕΞ.

Για το άνοιγμα Τσίπρα στην κεντροαριστερά δια της υπουργοποίησης 2-3 προσώπων με τέτοιο ιδεολογικό πρόσημο, πληροφορίες για πρόσωπα, έγκυρες τουλάχιστον, δεν υπάρχουν.

Αυτό που  αποκλείουν έγκυρες πηγές ωστόσο είναι τυχόν υπουργοποίηση των κκ Ραγκούση ή και Μπίστη.

Παραλλήλως, το “άνοιγμα” αυτό, ουδόλως θα ήθελε ο κ. Τσίπρας να σηματοδοτηθεί από πρόσωπα που ανήκουν στο πάλαι ποτέ “εκσυγχρονιστικό” μπλοκ του ΠΑΣΟΚ που να ταυτίζονται με τον Κώστα Σημίτη. 

Κατά τα λοιπά, από την τετράωρη συνεδρίαση της χθεσινής πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε η πιο “συντεταγμένη” πλέον προσπάθεια συνεργασίας του κόμματος με Κινήσεις και πρόσωπα του “προοδευτικού χώρου”, στον δρόμο για τις κάλπες γενικώς και τις ευρωκάλπες ειδικώς.

Επ αυτού θα συνεδριάσει στο τέλος του τρέχοντος μηνός- αρχές του Μαρτίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου -ενδεχομένως- να συζητηθούν και οι υποψηφιότητες του ευρωψηφοδελτίου.

Source:capital
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *