Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η Χρυσή Αυγή έχασε το 50% των ψήφων της – Πού τη “μαύρισαν”

Στην πέμπτη θέση υποχώρησε η Χρυσή Αυγή με μέρος του κοινού της να κατευθύνεται προς τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου – Ο Γ. Λαγός είναι υπόδικος και έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στο 4,85% έφτασε η Χρυσή Αυγή (253.706 ψήφοι στο 92,45% της ενσωμάτωσης) βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Β’ Δυτικής Αττικής όπου έφτασε στο 8,03%. 6,26% έλαβε στη Β’ Πειραιώς, 6,42% στη Β’ Θεσσαλονίκης, 7,19% στο Κιλκίς, 6,43% στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας, 6,22% στη Μαγνησία και 7,15% στην εκλογική περιφέρεια Χαλκιδικής.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες κατέγραψε ποσοστά κάτω του 6%, ενώ είναι χαρακτηριστικό σε αρκετές βόρειες περιφέρειες ήρθε πίσω από το κόμμα του κ. Βελόπουλου, το οποίο φαίνεται να κεφαλαιοποίησε τη ψήφο αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση λόγω Πρεσπών. Σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ημαθία, Έβρο και Πιερία ο Κ. Βελόπουλος είδε τα ποσοστά του να είναι πάνω από το 6% και να προσεγγίζουν το 8%.

Η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής έπεσε στο 65,5%, με ένα 10% της δύναμής της να μεταφέρεται στη ΝΔ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε η ΧΑ το 2014 έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, ενώ ο Ιωάννης Λαγός είναι υπόδικος και έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η δίκη της ΧΑ άλλωστε συνεχίζεται και μπαίνει φέτος στην τελική της ευθεία.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η Χρυσή Αυγή έχασε το 50% των ψήφων της - Πού τη

Το χαμηλότερο ποσοστό της Χρυσής Αυγής καταγράφηκε στο Λασίθι (2,72%) και στο Ρέθυμνο (2,74%). Εξαιρετικά χαμηλά ήταν τα ποσοστά της στο Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Θεσπρωτία και την Ευρυτανία.

Το 2014 η Χρυσή Αυγή είχε φτάσει στο 9,39%.  Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει η εγκληματική οργάνωση στην μέχρι σήμερα ιστορία της, με το 6,99% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 να είναι το δεύτερο.

Στις βουλευτικές του 2012 είχε φτάσει στο 6,97%, στις δεύτερες της ίδιας χρονιάς στο 6,92% και στις πρώτες του 2015 είχε φτάσει στο 6,28%. Το 2015 είχε περάσει το 10% στο Ελευθέριο-Κορδελιό (10,5%) και στον Λαγκαδά είχε πλησιάσει το 10%.

Τα αποτελέσματα της ΧΑ είναι απόρροια της αποδιάρθρωσης της οργάνωσης, των αποχωρήσεων, των εσωτερικών αντιδικιών και της δίκης με την προοπτική της καταδίκης για μέλη και οργανωτικά στελέχη να είναι ορατή. Ακόμη, η ΧΑ δεν φαίνεται πως μπόρεσε τελικά να καρπωθεί οφέλη από το Μακεδονικό.

Τέλος, και στο Δήμο Αθηναίων τα εκλογικά ποσοστά του Ηλία Κασιδιάρη είναι πολύ πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις, φτάνοντας μόλις στο 10,54%.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η Χρυσή Αυγή έχασε το 50% των ψήφων της - Πού τη

Ωστόσο, παρά την πτώση των ποσοστών της ΧΑ, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα exit polls της Κυριακής, 13,3% των νέων (17-24) ψήφισαν ψήφισαν Χρυσή Αυγή, κάτι που αναδεικνύει την παρείσφρηση της οργάνωσης στα σχολεία, αλλά και την αποτυχία των υπόλοιπων κομμάτων μα αυξήσουν τα νούμερα και την απήχησή τους στις νέες ηλικίες.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Η Χρυσή Αυγή έχασε το 50% των ψήφων της - Πού τη

Ακροδεξιά στροφή σε Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία

Σε τρεις χώρες της Ευρώπης πάντως, εκπρόσωποι της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού κατέκτησαν την πρώτη θέση, με ποιο ηχηρή περίπτωση αυτή της Γαλλίας όπου κέρδισε ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.

 

Source:news247
Μετάβαση στο περιεχόμενο