Αντίστροφη μέτρηση για του ΑΝΕΛ: Ολοταχώς προς διάλυση – Έξαλλος ο Καμμένος

Ταφόπλακα η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής – Όλα τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι

Η αντίστροφη μέτρηση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Όμως σήμερα στη Βουλή αναμένεται να επισημοποιηθεί το οριστικό τέλος.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του Νίκου Βούτση οδηγεί σε κατάρρευση της ΚΟ του Πάνου Καμμένου εάν μείνει με πέντε βουλευτές.

Το επίμαχο σημείο της ομόφωνης γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου επισημαίνει πως «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική» ενώ σε άλλο σημείο εξηγεί πως: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».

Η «ετυμηγορία» της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου δόθηκε στην δημοσιότητα ελάχιστες ώρες μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, διαμηνύοντας του πως θα τον διαγράψει σήμερα Παρασκευή (08/02) αν δεν παραδώσει τη βουλευτική του έδρα μέχρι τις 10:00.

Από την πλευρά του ο βουλευτής δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί έως ότου ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το βράδυ της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής επιχειρεί να δείξει ότι η ενδεχόμενη κατάρρευση των ΑΝΕΛ δεν προκαλείται από δική του μεθόδευση αλλά από το «γράμμα» του Κανονισμού.

Η δήλωση ωστόσο του κ. Βούτση ότι «κάτι μπορεί να συμβεί σήμερα» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση. Οι ΑΝΕΛ αυτή τη στιγμή έχουν 6 βουλευτές. Μπορεί μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) ή την Δευτέρα να έχουν πάει πίσω όλοι όσοι έχουν φύγει από τους ΑΝΕΛ και να έχουν μία μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα. Εντελώς θεωρητικά το λέω βεβαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές ότι ο κ. Βούτσης αναφέρεται στους Νίκο Νικολόπουλο, Δημήτρη Καμμένο, Γιώργο Λαζαρίδη, Ελενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί. Οι τρείς πρώτοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ενώ οι δύο τελευταίοι βρίσκονται σε άγρια κόντρα με τον πρώην αρχηγό τους.
Τέλος υπάρχει και το σενάριο της παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Τέρνες Κουίκ που είναι πρώτος αναπληρωματικός για να λάβει την έδρα η Ελένη Σκλαβενίτη που παραμένει στο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως η κυβέρνηση χάνει την εύθραυστη πλειοψηφία των 151.

Καμμένος: Κυβέρνηση αποστασίας και αχάριστων

Από την άλλη πλευρά ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η ΚΟ του δεν πρέπει να διαλυθεί ενώ καταγγέλλει μεθοδεύσεις του Νίκου Βούτση εναντίον του κόμματός του.

Είναι χαρακτηριστικό το tweet που ανήρτησε το βράδυ της Πέμπτης: «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».

Source:newsbomb
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο