Επικαιρότητα

Αναζητούνται… σωτήρες για ΕΛΒΟ, ΕΒΖ και Hellenic Steel

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Hellenic Steel. Αυτά είναι τα βασικά μέτωπα που προσπαθεί να κλείσει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας με κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις να προσελκύει υποψήφιους επενδυτές αλλά να εμφανίζει και δεκάδες προβλήματα που καθυστερούν τις όποιες αποφάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) όπου για άλλη μια φορά χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με το fund Innovation Brain, οι οποίες κατέληξαν σε ναυάγιο καθώς το fund το οποίο εκπροσωπεί ο Λούκας Φέκερ δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά. Οι αναζήτηση επενδυτών συνεχίζεται και αυτοί την στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν τέσσερις ενδιαφερόμενοι. Απ’ αυτούς πιο σοβαροί θεωρούνται οι δύο, συνυπολογίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο Φέκερ θεωρείται αναξιόπιστος και είναι εκτός.

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόκειται να κατατεθούν από το υπουργείο Οικονομίας δύο τροπολογίες με τις οποίες θα προβλέπεται η δυνατότητα μετάταξης για τους εργαζόμενους της ΕΒΖ σε άλλο φορέα, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης με συγκεκριμένα κριτήρια σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι 210,  πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αφού ο μέσος ηλικίας των εργαζόμενων της ΕΒΖ είναι 55 ετών.

Τρίτη και… θαυματουργή (;) για την ΕΛΒΟ 

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να προχωρήσει ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός για την υπό εκκαθάριση Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία που έχει η ΕΛΒΟ να βρει επενδυτή, καθώς οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι.

Αυτή τη φορά όμως επικρατεί αισιοδοξία γιατί σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει επαφές με πέντε ενδιαφερόμενους, ενώ προγραμματίζονται ακόμη δύο συναντήσεις το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι πάντως αντιδρούν στη διαδικασία πώλησης και ζητούν να λήξει η διαδικασία εκκαθάρισης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Στις 10 Δεκεμβρίου «κληρώνει» για τη Hellenic Steel 

Στις 10 Δεκεμβρίου, θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα υπαγωγής της υπό εκκαθάριση Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ΑΕ (Hellenic Steel) στα άρθρα 106Βκαι 106Δ του πτωχευτικού κώδικα, για την εξυγίανση και τη μεταβίβαση της εταιρείας σε νέο επενδυτή. Η αίτηση συνοδεύεται από το πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας, στο οποίο έχουν καταλήξει ο ειδικός διαχειριστής και ο επενδυτής, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως με την έγκριση της θα αρχίσει να επαναλειτουργεί η εταιρεία που μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης το 2014. Από τότε εμφανίστηκαν κατά καιρούς διάφοροι ενδιαφερόμενοι χωρίς να αποτέλεσμα με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του τιτάνα της βιομηχανίας χάλυβα Mittal Steel Company που είχε εκφράσει ενδιαφέρον το 2015 αλλά αποσύρθηκε λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και της αβεβαιότητας που επικρατούσε για το μέλλον της χώρας στο Ευρώ.

Source:insider
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *