Επικαιρότητα

Αφήνει «τρύπα» δις. ο Τσίπρας μετά τα ρουσφέτια και τις παροχές

«Καμμένη γη» αφήνει πίσω του εν όψει εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, αφού όπως επισημαίνουν στην αντιπολίτευση, τινάζει στον αέρα την συμφωνία με την Ευρώπη για την μεταμνημονιακή εποπτεία και δίνει έδαφος στους δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας.

Νέα μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα. Ταυτόχρονα στέλνει αρνητικό σήμα στους επενδυτές και τις αγορές, ότι η χώρα επιστρέφει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, όπου τις παραμονές των εκλογών άδειαζε το δημόσιο ταμείο.

«Αλλά μάλλον αυτά δεν αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα», σχολίαζε στέλεχος της αντιπολίτευσης, «αφού γνωρίζει ότι άλλος θα κληθεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, από την 7η Ιουλίου και μετά».

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι από την έκθεση της Κομισιόν
Η έκθεση της Κομισιόν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ενωμένης Ευρώπης, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα επισήμαιναν τις τελευταίες εβδομάδες ανεξάρτητοι αναλυτές, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ, για το κόστος των προεκλογικών παροχών Τσίπρα.

Σε πείσμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο και ότι όλα είναι περίπου αποδεκτά -αν όχι και συμφωνημένα – με τους δανειστές, οι τελευταίες επισημάνσεις από τις Βρυξέλλες τους διαψεύδουν.

Και καταδεικνύουν ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε παροχές κάθε είδους, την παραμονή των εκλογών, ήταν μια άλλη, επικαιροποιημένη εκδοχή του «Τσοβόλα δώστα όλα». Ενδεχομένως δε, στην στόχευση του πρωθυπουργού να υπάρχει και το χαρτί της κόντρας με τους Ευρωπαίους, σαν ένα ακόμα προεκλογικό όπλο στην μάχη για τις εθνικές εκλογές

Μια τακτική που απειλεί όμως να θέσει σε κίνδυνο, όλα όσα έχει καταφέρει η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, και να οδηγήσει στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας τους επόμενους μήνες.

Αυστηρές δηλώσεις Ντομπρόβσκις
Η πρώτη αποτίμηση των προεκλογικών παροχών Τσίπρα τις ανεβάζει στο 1% του ΑΕΠ δηλαδή σε 1,9 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει παραβιάσει την συμφωνία με τους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Η επισήμανση για το κόστος των παροχών του Αλέξη Τσίπρα συνοδεύεται όμως και από αυστηρές επισημάνσεις, για πάγωμα των μεταρρυθμίσεων, που θα ήταν ακόμα πιο αυστηρές, αν η Ελλάδα δεν ήταν σε προεκλογική περίοδο και η Κομισιόν δεν ήθελε να αποφύγει την κατηγορία ότι παρεμβαίνει στην εκλογική αντιπαράθεση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι το πακέτο είναι δαπανηρό και κυρίως, ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν στηρίζει την ανάπτυξη, αλλά την κατανάλωση.

«Η δυναμική της μεταρρύθμισης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά επεκτατικών φορολογικών μέτρων και ανακοίνωσε άλλα για αργότερα. Η σημερινή έκθεση επισημαίνει πως το πακέτο είναι δαπανηρό και δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση πολιτικής», τόνισε.

«Αναστέλλει ορισμένα στοιχεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων του παλιού προγράμματος. Αυτά τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το 2019 και μετέπειτα. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Οργιο προσλήψεων στο Δημόσιο
Οι επισημάνσεις της Κομισιόν και η κόκκινη κάρτα που έδειξε στην ελληνική κυβέρνηση, που συνοδεύεται μάλιστα και από αυστηρές επισημάνσεις για όργιο προσλήψεων μετακλητών και εκτάκτων υπαλλήλων στο Δημόσιο, στέλνουν ένα αρνητικό σήμα στις αγορές και τους επενδυτές, ότι η χώρα αδυνατεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Και υπονομεύουν ταυτόχρονα τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των δανειστών έχουν βρεθεί οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για τις 120 δόσεις, οι μειώσεις του ΦΠΑ και η 13η σύνταξη, που οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν ότι κοστίζουν πάνω από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ, μόνο για φέτος. Το κονδύλι ανεβαίνει ακόμα περισσότερα το 2020 και φθάνει έως και το 1,5%.

Αναλυτικότερα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουν για φέτος το δημοσιονομικό κόστος των παροχών Τσίπρα από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε κόστος 2,1 έως και 2,6 δισ. Ευρώ. Για το 2020 το δημοσιονομικό κόστος ανεβαίνει στο 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ γεγονός που μεταφράζεται σε 2,3 έως 2,9 δισ. Ευρώ. Συνολικά δηλαδή το πακέτο Τσίπρα για τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να κοστίσει στα δημόσια οικονομικά έως 5,4 δις ευρώ…Χρήματα που ανατρέπουν την συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και που πιθανότατα θα απαιτήσουν την λήψη νέων μέτρων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος διαψεύδει την Κομισιόν
Παρά την κόκκινη κάρτα από την Κομισιόν πάντως ο υπουργός Οικονομικών, μέσω πηγών του υπουργείου, επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ και θα υπερβεί τον στόχο κατά 0,6%, βγάζοντας λάθος τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Επιμένει δηλαδή ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αφού οι υπολογισμοί Τσακαλώτου υπολογίζουν το κόστος των μέτρων στο 0,6% και προσθέτει ότι οι επιφυλάξεις της Επιτροπής θα διαψευστούν, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και ότι η επανεκτίμηση των υπολογισμών για το κόστος των μέτρων που θα γίνει το Φθινόπωρο, θα αποδείξει την ορθότητα των δικών του υπολογισμών και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

«Μόνο που τότε άλλος θα είναι στην κυβέρνηση» σχολίαζε κοινοβουλευτικός με εμπειρία σε παραγωγικό υπουργείο , που δεν έκρυψε ποτέ την ανησυχία του, για το τι έχει να βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

Source:iefimerida