Τηλεδιάσκεψη έγινε το πρωί μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα. Στη σύσκεψη -η οποία γίνεται υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- συμμετέχουν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Χαρδαλιάς αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες συναντήσεις γίνονται τακτικά και δεν υπάρχει κάτι για να ανακοινώσει. «Μία είναι η απάντηση στον ιό. Ο καθένας από εμάς να κάνει ό,τι πρέπει σε σχέση με την ατομική του προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες. Αυτήν τη στιγμή στη διαχείριση μιας πανδημίας είμαστε σε επίπεδο μέτρων σε τοπικού χαρακτήρα και όχι οριζόντια. Είμαστε σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και ό,τι χρειαστεί θα το ανακοινώσουμε».
«Χωρίς καμιά έκπτωση και με διασφάλιση της δημόσιας υγείας το άνοιγμα της αγοράς»
Εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό ξεκινά η Δημοτική Αστυνομία του δήμου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας βρέθηκαν στην πρωινή σύσκεψη της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων.
«Το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες όπου δεν γίνεται έκπτωση σε κανέναν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθυνόμενος στα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
«Η δική σας δουλειά είναι με την παραίνεση, με τις συστάσεις σας, με την ευγένεια που σας διακατέχει και έχετε αποδείξει όλον αυτόν τον καιρό, να συνδράμετε στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να ανοίξουν με όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το κράτος σε ακραίες περιπτώσεις να εφαρμόζει τον νόμο και να δίνει και το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι πέρα από αυτόν», επισήμανε.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «το μέλημά μας, το κύριο, δεν είναι ούτε τα πρόστιμα, ούτε το κυνήγι. Το μέλημά μας είναι σταδιακά, βήμα βήμα, να ανοίξουμε την αγορά, να μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, να μην διακινδυνεύσει η δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστασία των ευπαθών ομάδων εξακολουθεί να είναι ο στόχος και «ο ιός μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά παραμένει μέσα στις γειτονιές μας, μέσα στις πόλεις μας, μέσα στα χωριά μας, παντού».
Παρών ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος κάλεσε τη Δημοτική Αστυνομία να συνεχίσει το σημαντικό έργο της και συνεχάρη τον κ. Χαρδαλιά για την «εξαιρετική» δουλειά που κάνει, ευχόμενος «να είναι αχρείαστος».
Χαρδαλιάς: Αν μας ξαναδείτε σε καθημερινή ενημέρωση, σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός στην τελευταία έκτακτη καθημερινή ενημέρωση που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου είχε προειδοποιήσει: «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει».
Content retrieved from: https://www.flash.gr/greece/1630303/koronoios-ektakti-tilediaskepsi-tou-prothypourgou-me-ton-sotiri-tsiodra-kai-ton-niko-xardalia-vid.
