Επικαιρότητα

Οικονομική συνεργασία με Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων – Το ταξίδι του Πρωθυπουργού- Τα «πετροδόλαρα» και οι Patriot

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην αραβική χερσόνησο

Η προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι το βασικό στοίχημα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, το θέμα είναι αν θα χαθεί για άλλη μια φορά μια μεγάλη ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ή θα κερδηθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει κινητοποιηθούν, όπως σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές οι σημαντικότεροι εγχώριοι και ξένοι χρηματοοικονομικοί και παραγωγικοί πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού και δεν αφήνει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και εξαντλεί κάθε δυνατότητα προσέλκυσης «φρέσκου χρήματος», δηλαδή ξένων επενδύσεων.

‘Έτσι, το απόγευμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αραβική χερσόνησο για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τις επαφές που θα έχει με τους αξιωματούχους των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει έτσι ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο τον κόσμο.

Τον Πρωθυπουργό, που έχει επισκεφθεί ήδη στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, ΗΠΑ και Κίνα, θα συνοδεύσουν στην αραβική χερσόνησο, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι εμφανή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

Η κίνηση αυτή ενισχύει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία (και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον).

ο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην αραβική χερσόνησο:

Την Δευτέρα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση και γεύμα (με αντιπροσωπείες) με τον Βασιλέα Salman bin Abdulaziz Al Saud και συνάντηση με τον Διοικητή (Governor) Yasir Al-Rumayyan του Public Investment Fund.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan και με τον Διάδοχο Θρόνου Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Εκτός από τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, μαζί με τον Πρωθυπουργό θα βρίσκονται στην αποστολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Content retrieved from: http://newpost.gr/politiki/5e366c2a1ac8616845cde2bb/oikonomiki-synergasia-me-saoydiki-aravia-kai-iae-me-stoho-tin-proselkysi-ependyseon-to-taxidi-toy-prothypoyrgoy-ta-petrodolara-kai-oi-patriot.