48 ώρες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πώς προετοιμάστηκε – Τι κλήθηκε να αντιμετωπίσει και πώς κινήθηκε

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να διανύει μόλις λίγα 48ωρα, ωστόσο ήδη κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη κατάσταση, τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική. Βέβαια, έχουν προκληθεί ποικίλα σχόλια ένθεν κακείθεν, με κάποιους να μιλούν για ουσιαστική κυβερνητική ετοιμότητα και κάποιους άλλους να κάνουν λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με στόχο τον εντυπωσιασμό και μόνο.

Η προετοιμασία της κυβέρνησης ήταν κάτι που σχολιάστηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς αίσθηση προκάλεσε το μπλε ντοσιέ που παρέλαβε κάθε νέος υπουργός. Σε αυτό το ντοσιέ περιγράφονται αναλυτικά τόσο οι κυβερνητικοί στόχοι που έχει θέσει ο πρωθυπουργός όσο και οι προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσουν οι υπουργοί το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (10/7), ο υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε το νέο μοντέλο ηλεκτρονικής παρακολουθήσης στους υπουργούς. Το νέο πληροφοριακό σύστημα που φέρει την ονομασία «ΜΑΖΙ» θα εγκατασταθεί σε όλα τα υπουργεία και ο πρωθυπουργός θα μπορεί άνα πάσα στιγμή να συνδέεται και να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο. Σε κάθε υπουργείο θα υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχειριστής του «ΜΑΖΙ» όπου θα «φορτώνει» την βάση δεδομένων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, μειώνοντας τις θέσεις των μετακλητών και κατεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στο Μέγαρο Μαξίμου σε 80, από 86 που είχε διαμορφωθεί την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατρός και ΕΚΑΒ στην Αρκόπολη και «ντου» στον Ευαγγελισμό

Με απόφαση της νέας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τοποθετήθηκαν γιατρός και νοσηλευτές στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.  Παράλληλα, ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε ότι θα υπάρχει και ασθενοφόρο προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και να καλύψει τις ανάγκες τουριστών, πολιτών και εργαζομένων.

Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τα μεσάνυχτα ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου συνομίλησε τόσο με ασθενείς όσο και με το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Στόχος του νέου υπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί, καταγράφοντας την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων.

Το στοίχημα της Χαλκιδικής

Η κρίσιμη κατάσταση στη Χαλκιδική είναι ένα από τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης. Η κακοκαιρία κόστισε τη τη ζωή σε επτά ανθρώπους και ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε συναγερμό.

Ο πρωθυπουργός καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν σε επαφή με το κλιμάκιο των κυβερνητικών στελεχών που αναχώρησαν για την περιοχή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κινητοποιήθηκε αμέσως, ταξίδεψε τη νύχτα ενώ συντόνιζε αδιαλλείπτως τις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση στους δήμους όπου επλήγησαν. Πυροσβεστική, Στρατός, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία βρίσκονταν επί ποδός ενώ όπως δήλωσε ο νέος Υπουργός Άμυνας «Ο Ελληνικός Στρατός είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ταχύτητα εκτέλεσης, θα υπάρχει και αποτέλεσμα».

Σήμερα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων (112) στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας. Αρκετά κινητά δέχτηκαν λίγο πριν τις 12:00 ειδική ειδοποίηση η οποία έγραφε «Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.

Το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα και σχετικό ηχητικό μήνυμα το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα.

Πρώτη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας

Τυπικός στο ραντεβού του, στις 9 ακριβώς ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, τους δύο υφυπουργούς, Σοφία Ζαχαράκη και Κώστα Διγαλάκη και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μετά την ολοκληρωση της συνάντησης γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που θα πάνε τώρα τρίτη λυκείου θα εξεταστούν με το σύστημα που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τη νέα υπουργό, Νίκη Κεραμέως, να προαναγγέλλει πως θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και κυρίως σε εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή, ενώ σχετικά με την κατάργηση του ασύλου, είπε ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, στις 23 Ιουλίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο