Τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ»
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».
Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed). Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Σημεία από τον χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα:
– Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά κινούμαστε συντονισμένα για να δώσουμε προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια στις επόμενες γενιές»
– Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως φυσικού αερίου.
– Η Ελλάδα τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή
-Ο αγωγός Eastmed μπορεί να μετατραπεί σε μια πολύ σημαντική γέφυρα που θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή
-Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας & οι ανάδοχοι θα καταβάλλουν φόρους. Όλα αυτά ενώ έχει διασφαλιστεί η αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς.
-Μετά τη σημερινή υπογραφή οι συμβάσεις αυτές θα οδηγηθούν στη Βουλή προς κύρωση. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει η έρευνα & εντός 2-4 ετών θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν & τι είδους κοιτάσματα υπάρχουνγια αξιοποίηση.
-Πιστεύω ότι ανοίγουμε μια νέα προοπτική & ένα καινούργιο δρόμο για την Ελλάδα, τη δυνατότητα να είναι μια χώρα ισχυρή & ο λαός να ζει σε ευημερία. Προϋπόθεση, στην περιοχή να πρυτανεύσει η λογική, η συνεργασία. Αυτός είναι ο ρόλος της Ελλάδας.
Πότε και που αρχίζουν οι γεωτρήσεις
Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.
Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων θα υπογράψουν αύριο τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:
• Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.
• Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
• Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan – EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
• Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
• Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών
• Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
• κατά τη φάση έρευνας:
o 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus)
o στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)
• κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
o καθ’ όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)
o καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος
o επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.