Με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξαν από κοινού την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου κατά τη διάρκεια ομιλιών τους. Παροχές, επιδόματα και πατριωτισμός, ήταν τα σημεία «τομής» των δύο πολιτικών αρχηγών.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε σειρά μέτρων και επιδομάτων ενόψει εθνικών εκλογών, από το βήμα του 12ου συνεδρίου του κόμματός του, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών και τον πρωθυπουργό προσωπικά.
«Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς- είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι και σήμερα ακόμα «προσβάλλει τον ελληνικό λαό».
«Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ (περικοπή συντάξεων) με μία μείζονα εθνική υποχώρηση (Συμφωνία των Πρεσπών)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ».
Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές άνοιγμα και προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πολίτες καλής προαίρεσης που ξέρουν ότι εξαπατήθηκαν».
«Άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, που μπορεί να ένιωθαν ότι τους είμαστε τελείως ξένοι, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην μας αποδέχονται ακόμα πλήρως. Όμως η ΝΔ αποτελεί πλέον επιλογή γι’ αυτούς. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να χαΐδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων, αφού υποσχέθηκε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ.
Η απάντηση από Τσίπρα
Απαντώντας στα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για μετατροπή της Νέας Δημοκρατία σε «ακροδεξιά σέχτα».
«Δεν θα επιτρέψουμε στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Siemens και της Novartis, να παριστάνουν τους υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά ως προδότες και μειοδότες», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
«Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων, εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «όλη η Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη «να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής». «Τον ακούει να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις», τόνισε. Κατηγόρησε μάλιστα, τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο, βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση», είπε χαρακτηριστικά.
«Για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης» τόνισε, ενώ υπενθύμισε με νόημα ότι «διάφοροι πατριδοκάπηλοι και κήρυκες του μίσους έχτισαν πολιτικές καριέρες».
«Εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συν-ανάπτυξης στην περιοχή μας» συμπλήρωσε.
Η συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται κατά τη κύρωση του προϋπολογισμού του 2019 από τη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου.