Τσίπρας-Μητσοτάκης: Ο φόβος του «αυτογκόλ» πάνω από την κάλπη

Με διαφορετική στόχευση μπαίνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να ανατρέψει ή να μειώσει τη διαφορά βάζοντας «φρένο» στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της ΝΔ και από την άλλη, η κεντροδεξιά παράταξη θέλει να συντηρήσει το μεγάλο προβάδισμα που πήρε στις ευρωεκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ο μεγάλος φόβος τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τα λάθη, στα οποίο μπορεί να υποπέσουν στελέχη των κομμάτων τους, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε βάρος της μίας ή της άλλης πλευράς.

Τα πρώτα «αυτογκόλ» και η οργή Τσίπρα
Η μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές αποσυντόνισε την Κουμουνδούρου με το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο. Η τακτική των παροχών που δεν είχε ουσιαστικά κανένα αντίκρισμα στην κάλπη, συνεχίστηκε με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που έσπευσε η κυβέρνηση να ψηφίσει την τελευταία μέρα πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Ακολούθησαν οι μετατάξεις συγγενικών προσώπων στη Βουλή, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκνευρισμός στο Μαξίμου ήταν έντονος με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ότι «όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που είναι ξένες στις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς».

Στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να ανασυνταχθούν, ωστόσο το αφήγημα είναι ιδιαιτέρως θολό, ενώ η μέχρι στιγμής στρατηγική που ακολουθείται θυμίζει σε αρκετές περιπτώσεις εκείνη του 2015, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας επιτίθονταν στους θεσμούς τους οποίους ταύτιζε με τη ΝΔ.

Παράλληλα το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου προκαλεί έναν επιπρόσθετο εκνευρισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα καθώς οι περισσότεροι, ανάμεσα τους και αρκετά κορυφαία στελέχη, θα μείνουν εκτός Βουλής γεγονός που προκαλεί εντάσεις και προσωπικές στρατηγικές που βλάπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις την κοινή γραμμή που θα πρέπει να έχει το κόμμα μέχρι τις κάλπες.

Μετρημένα λόγια και εμφανίσεις
Να συντηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τη διαφορά τους από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κερδίσουν με ισχυρή αυτοδυναμία έχουν ως στόχο στην Πειραιώς που κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικό ήταν πως τόσο στην αρνητική έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία και τις παροχές όσο και στο ζήτημα των μετατάξεων η αντίδραση της ΝΔ ήταν σαφώς σε χαμηλότερη ένταση σε σχέση με άλλες περιόδους. Η εντολή που έχει δοθεί από την Πειραιώς σε όλα τα στελέχη είναι ξεκάθαρη και αφορά και τα κορυφαία στελέχη, είναι να αποφευχθούν οι ακραίες τοποθετήσεις, να αποφεύγονται οι αλαζονικές συμπεριφορές και να τονίζεται σε κάθε ευκαιρία το πρόγραμμα της ΝΔ.

Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως η κοινωνία έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και είναι έτοιμη για την πολιτική αλλαγή στις 7 Ιουλίου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα περιοδεύει αυτό το Σαββατοκύριακο στα Δωδεκάνησα, θα πραγματοποιήσει στοχευμένες επισκέψεις σε περιοχές που δεν θεωρούνταν «γαλάζιες» και η ΝΔ κατάφερε να επικρατήσει τόσο στις ευρωεκλογές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έμφαση ακόμη θα δοθεί στις συνοικίες της Αττικής που αναμένεται να ποντάρει στην απ’ ευθείας επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες κάτι που στην Πειραιώς θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό από την στιγμή που δεν μπορεί – όπως λένε – να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας λόγω του θυμού που επικρατεί στην κοινωνία για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε.

Επίσης μετρημένες αναμένεται να είναι και οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις του Προέδρου της ΝΔ, μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσει να αναδείξει τους στόχους του αλλά και τις κινήσεις που θα κάνει στην περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο