Επικαιρότητα

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα απαντήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ

Σε προειδοποίηση πως η Τουρκία θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, προέβη ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα του θα «πάρει αμοιβαία βήματα» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει την Άγκυρα για τις κυρώσεις και την αποκοπή της Τουρκίας από ένα πρόγραμμα αεροσκάφους F-35.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι αδύνατο να ακυρώσει τις παραγγελίες S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς όπως υποστηρίζει, εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ διά του Υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν έστειλαν επιστολή στην Άγκυρα με την οποία έβαζαν ταφόπλακα στην τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα λόγω των S-400.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας για την επιστολή των ΗΠΑ και υπεραμύνθηκε της επιλογής να παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας S-400. Σήμερα είχαν κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία ο Τούρκος υπουργός άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του για το κρίσιμο θέμα των F-35.

«Ο Ακάρ τόνισε ότι η διατύπωση της επιστολής ήταν ακατάλληλη και δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα της συμμαχίας των δύο χωρών. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο των διμερών θεμάτων ασφαλείας καθώς και θέματα συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας »,

«Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογό τους και να συναντηθούν κατ΄ιδίαν κατά τη διάρκεια της επόμενης υπουργικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Η συνάντηση του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου.

 

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο