Η Τουρκία έχει αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 και συζητά την ημερομηνία της παράδοσης τους παρά το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απομονωμένες όσον αφορά την πίεση που ασκούν στην Τουρκία και στο ζήτημα των αεροσκαφών F-35.

«Ανεξάρτητα από το ποιες κυρώσεις θα αποφασισθούν, ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε αγοράσει τους S-400 και αυτή τη στιγμή μιλάμε για το πότε θα γίνει η παράδοση τους» δήλωσε ο Τασβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη που έδωσε στην Άγκυρα, δήλωσε ακόμη ότι οι χώρες που συνεργάζονται στο πρόγραμμα των F-35 δεν υποστηρίζουν την απόφαση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35.

Σημειώνεται πάντως πλέον η Τουρκία διανύει τον πιο “καυτό” μήνα στην ιστορία της, όπου θα κριθεί το μέλλον της με τη Δύση.

Στο παρασκήνιο της συνάντησης των ηγετών των G-20 Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου και στο τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα κριθεί ουσιαστικά η τύχη των S-400. Αν, δηλαδή, τελικά η Τουρκία θα εγκαταστήσει στο έδαφός της τους -δαιμοποιημένους από την Ουάσιγκτον- ρωσικούς πυραύλους, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε αυστηρά αντίμετρα των ΗΠΑ, αντίποινα που θα πλήξουν και την ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Οσάκα έχει προγραμματιστεί και ραντεβού του Τ. Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που δείχνει και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Η Ουάσιγκτον, πάντως, διαμηνύει στην Άγκυρα να μην ελπίζει στον Ντόναλντ Τραμπ και τη χημεία που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τον Αμερικανό Πρόεδρο “δεν τον παίρνει” να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική από την κυρίαρχη στην Ουάσιγκτον και η οποία θα οδηγήσει σε ρήξη τις δυο χώρες εάν η Τουρκία αγοράσει τους S-400.