Επικαιρότητα

Τραβά το σχοινί η Τουρκία – Κυρώσεις από την ΕΕ ζητά η Λευκωσία

Σε μια νέα πρόκληση, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει «γκρίζες» ζώνες και αρχίζει γεώτρηση με τον «Πορθητή» μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ– Η περιοχή έχει δεσμευτεί με NAVTEX έως τις 3 Σεπτεμβρίου

Το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) βρίσκεται από χθες το απόγευμα 45 ναυτικά μίλια στα δυτικά της Πάφου και πραγματοποιεί εργασίες σταθεροποίησης ώστε να ξεκινήσει γεώτρηση σε σημείο που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για υλοποίηση απειλής που η Τουρκία έχει διατυπώσει εδώ και καιρό. Η περιοχή έχει δεσμευτεί με NAVTEX ως τις 3 Σεπτεμβρίου και το Fatih συνοδεύουν και άλλα πλοία υποστήριξης.

Η Λευκωσία γνώριζε τις προθέσεις της Άγκυρας και είχε ενημερώσει όλους τους εκπροσώπους των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ είχε προβεί και σε ενημέρωση της ΕΕ και των υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι αντιδράσεις της Λευκωσίας θα ενταθούν και αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη Τουρκία, ενώ θα παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Η γεώτρηση που θα γίνει από την Τουρκία δεν βρίσκεται εντός των θαλασσίων τεμαχίων που έχει αδειοδοτήσει η Λευκωσία ενώ δεν υπάρχει και καμία γεωτρητική η ερευνητική δραστηριότητα στην ίδια περιοχή. Ωστόσο με την ενέργεια της προσπαθεί να επιβάλλει γκρίζες ζώνες σε περιοχές τις οποίες αμφισβητεί.

FATIH_PORTHITIS
Source:protothema
Μετάβαση στο περιεχόμενο