Επικαιρότητα

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από Οινούσσες κι άλλα δύο ελληνικά νησιά

Το πρωί ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε φυλάκια στις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά – Στις 14:06, δύο τουρκικά F-16 κι ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-4 πέταξαν πέρασαν πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι – Νέα επιθετική ενέργεια των Τούρκων με πτήση δύο F-16 πάνω από Οινούσσες στις 16:04

Σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας προέβη σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε στρατιωτικά φυλάκια στις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Μετά την επιστροφή του κ. Καμμένου στην Αθήνα, η τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές δυνάμεις της να πετάξουν πάνω από τα νησιά που επισκέφθηκε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε μια έμπρακτη κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικότητας νησιών και νησίδων στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Η πρώτη επιθετική ενέργεια των Τούρκων, με την οποία επαναφέρουν εμμέσως -αλλά εμπράκτως- την άποψή τους περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο εκτυλίχθηκε στις δύο το μεσημέρι γύρω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι. Τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από δύο ελληνικά νησιά, στο κεντρικό Αιγαίο. Τα τουρκικά F-16 και F-4 παρέμειναν περίπου μισή ώρα εντός του FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η προκλητική πτήση έγινε από δύο F-16 κι ακόμη δύο F-4 τα οποία εισήλθαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών στις 14:03 σήμερα -17 Δεκεμβρίου- το μεσημέρι.

Μόλις εισέβαλαν στο FIR Αθηνών, ο σχηματισμός των τεσσάρων τουρκικών μαχητικών «έσπασε» σε δύο ζεύγη. Τα δύο F-16 πέρασαν στα 18.000 πόδια πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι και στη συνέχεια πέταξαν πάνω και από το Μακρονήσι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων. Την ίδια ώρα, τα δύο τουρκικά Φάντομ πέρασαν χαμηλότερα από τα F-16 -σε ύψος περίπου 12.500 ποδών- πάνω από τις νησίδες Αθρωποφάγοι και Μακρονήσι.

Επειτα από σχεδόν μισή ώρα πτήσης μέσα στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Πρώτα εξήλθαν από το FIR Αθηνών τα δύο τουρκικά F-4 (ώρα 14:28) και ακολούθησαν τα δύο τουρκικά F-16 (ώρα 14:35).

Νέες πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τις Οινούσσες

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ακόμη δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες αυτή τη φορά! Η ώρα ήταν 16:04 όταν ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέρασαν σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες.

Source:protothema
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *