Κατέβασε ταχύτητα λόγω των εορταστικών ημερών η κυβέρνηση γνωρίζοντας ωστόσο πως το επόμενο διάστημα θα συναντήσει αρκετούς και δύσκολους κάβους στην πορεία της.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να επικεντρώσει το επόμενο διάστημα στο δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, μία δέσμη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν πρωτίστως στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και στην ανακούφιση απλώς φορολογούμενων και επαγγελματιών με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα νέα μέτρα δεν θα έχουν άμεση απόδοση όπως το πρώτο πακέτο της ΔΕΘ, όπως για παράδειγμα η καταβολή των αναδρομικών ή η χορήγηση κοινωνικού μερίσματος όμως θα έχουν έμμεσο αντίκτυπο στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Το Μαξίμου περιμένει πώς και πώς να παρουσιάσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου την πρότασή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μία αύξηση που σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου “θα κάνει αίσθηση” και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο “θα είναι γενναία”.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η αύξηση του κατώτατου δεν θα είναι αμελητέα και ενδεχομένως να φθάσει ακόμη και τα 50 ευρώ, ποσό που με βάση το ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού θεωρείται σημαντικό. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την ρύθμιση για τις 120 δόσεις τόσο προς ασφαλιστικά ταμεία όσο και προς την εφορία. Μάλιστα σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται και κούρεμα της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το “χτίσιμο” του ακατάσχετου λογαριασμού, για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς την εφορία αναλόγως τού ποσού που θα εξοφλείται.
Αυτό είναι το ένα σκέλος στο οποίο επικεντρώνει το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ωστόσο να βγάζει από το μυαλό του την πρόκληση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία εν πολλοίς θα καθορίσει και τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ως προς τον χρόνο των εκλογών.
Η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει επισημοποιήσει ακόμη την επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα ωστόσο θεωρείται ότι έχει “κλείσει” για το διήμερο 10/11 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου δεν έχει περιγραφεί ούτε ο χαρακτήρας του ταξιδιού της Γερμανίδας Καγκελαρίου αν και εικάζεται ότι θέλει να στείλει μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας καθώς η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια και συγχρόνως να ενθαρρύνει από σχετική απόσταση τους βόρειους γείτονες της πΓΔΜ να ολοκληρώσουν τις συνταγματικές διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική βουλή. Εάν συμβεί αυτό στις 15 Ιανουαρίου τότε η κυβέρνηση θα σκεφθεί και πάλι πότε και πώς θα περάσει την Συμφωνία από το κοινοβούλιο αν και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα κατεβάσει τον πήχη για την κύρωσή της κάτω από τις 151 ψήφους.