Επικαιρότητα

Το ταξίδι Γεννηματά στη Λισαβόνα: Το μπρα ντε φερ με τους ευρωσοσιαλδημοκράτες για την συμφωνία των Πρεσπών & το φλερτ τους με ΣΥΡΙΖΑ

Τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να μην ταράξει τις ευαίσθητες …ενδοοικογενειακές ισορροπίες αλλά και να συγκροτήσει εγκαίρως “ετοιμοπόλεμα” ψηφοδέλτια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναζητεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Την ίδια στιγμή η Φώφη Γεννηματά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, εστιάζει στην μάχη για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ετοιμάζει το ταξίδι της στη Λισαβόνα για το Συνέδριο των ευρωσοσιαλδημοκρατών αυτό το Σαββατοκύριακο. Στόχος της είναι ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τους ομοϊδεάτες της στην Ευρώπη, προκειμένου να αποδομήσει με επιθετική ρητορική το εγχείρημα του σφιχτού εναγκαλισμού των ευρωσοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι συγκυβερνά με το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Και επιπλέον να διευκρινίσει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και ως μέλος της θα στηρίξει και επισήμως στην Λισαβόνα τον Φρανς Τίμερμαν για να λάβει το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν.

Η αποστολή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής δεν θα είναι εύκολη. Η ίδια γνωρίζει ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωσοσιαλιστών που προσβλέπουν στην ενίσχυση της επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Μάλιστα ο Σεργκέϊ Στάνισεφ που θα καλωσορίσει ως Πρόεδρος του PES στο βήμα της Λισαβόνας την κυρία Γεννηματά, είχε πρόσφατα εισπράξει την οργισμένη απάντησή της για τις ισχυρές πιέσεις να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για το Μακεδονικό- “δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν”, είχε απαντήσει τότε η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη επί της ουσίας στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες που συνεχίζουν το φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει με την ομιλία της στο σκέλος της ανάλυσης που συμπυκνώνεται στην φράση “άλλο μέλος και άλλο παρατηρητής”, θέλοντας έτσι να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις γέφυρες με το δημοσκοπικά καταρρέον SPD απέφυγε να στηρίξει την επιλογή του Φρανς Τίμερμανς στη διαδικασία του Spitzenkanditat στη λογική ότι «δεν είναι μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις».

Στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ λένε ότι η Φώφη Γεννηματά δεν επιθυμεί να μεταφέρει εκτός Ελλάδας το κλίμα της άγριας πόλωσης με το κυβερνών κόμμα. Γνωρίζει ωστόσο ότι θα συναντήσει στο Συνέδριο εισηγήσεις για την διεύρυνση των προοδευτικών δυνάμεων που συμπεριλαμβάνει εν όψει εκλογών και την προσπάθεια συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, όσο διατηρεί τις δυνάμεις του – το φλερτ θα υποχωρήσει, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όταν στις προσεχείς εθνικές και ευρωεκλογές υποχωρήσουν και οι σημερινές δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος. Σε κάθε περίπτωση η κυρία Γεννηματά την οποία θα συνοδεύει κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ξεκαθαρίσει από τη Λισαβόνα ότι η παράταξή της είναι υπέρ των προοδευτικών συμμαχιών και ότι αυτό έχει ήδη γίνει πράξη με την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής.

“Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός, γιατί έτσι των βολεύει εκλογικά, δεν σημαίνει ότι κατατάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος θα παρίσταται στο Συνέδριο της Λισαβόνας και στην συνάντηση της κυρίας Γεννηματά με τον Φρανς Τίμερμανς. “Δεν είσαι προοδευτικός όταν επιλέγεις να συγκυβερνήσεις συνειδητά με τους ΑΝΕΛ και να συνυπάρξεις με την ακραία ρητορική του Πάνου Καμμένου”, εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης θεωρώντας ότι το Κίνημα Αλλαγής ανακτά στο εσωτερικό της χώρας τις δυνάμεις του, διευρύνει την επιρροή του και περιγράφει πλέον με ενάργεια το προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση. Σε αυτήν την πορεία προς τις εκλογές η Χαριλάου Τρικούπη προβλέπει ότι θα κλιμακωθεί η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να φρενάρει με την σκανδαλολογία, τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρονται συχνά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στην εναγώνια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους- παρότι οι ακραίες φωνές στο εσωτερικό αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ρητορική στροφή προς τα δεξιά. Όσον αφορά στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων, η κυρία Γεννηματά έχει ζητήσει από το αρμόδιο επιτελείο να επιταχύνει ρυθμούς ώστε το σύνολο των αποφάσεων να έχει κλειδώσει μέχρι το «ραντεβού» στην Κεντρική Επιτροπή της 16ης Δεκέμβρη.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές έχουν ήδη πάρει θέση στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Το ίδιο ισχύει για το σύνολο των υποψηφίων περιφερειαρχών, όπως και για τους επικεφαλής στους Δήμους του λεκανοπεδίου και της περιφέρειας. Μια ξεχωριστή κατηγορία όμως, αυτήν των κορυφαίων στελεχών, εξακολουθεί να ταλανίζει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής καθώς δεν έχει βρει ακόμη την «χρυσή τομή» που χρειάζεται για να διαμορφώσει χωρίς αναταράξεις το «παζλ».

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνομιλήσει με τον βασικό αντίπαλό της στην μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν υπάρχει τελική απόφαση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσανατολιζόταν να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ευρωβουλή- το ενδεχόμενο όμως της πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες τον κατευθύνει στην μάχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης «βλέπει» θετικά την κάθοδό του στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας- κάθε άλλο παρά το απέκλεισε άλλωστε, όταν ρωτήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι έχει προταθεί στον ευρωβουλευτή να κατέβει στον Δυτικό Τομέα, όπου συζητείται η κάθοδος του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη.

Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια επιμένουν ότι τις τελευταίες μέρες κερδίζει έδαφος η εισήγηση για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου στην Α’ Αθήνας με την αξιοποίηση και του κ. Χρηστίδη- ο οποίος δεν θα απέρριπτε την πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο. Για τις Βρυξέλλες έχει ήδη …αναχωρήσει ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος περιοδεύει συχνά εκτός Αθηνών για την ενδυνάμωση του πανελλαδικού δικτύου των υποστηρικτών του.

Εξαιρετικά δύσβατο γίνεται το παζλ, όταν οι διεργασίες αγγίζουν τις δυσκολίες κατάρτισης του Επικρατείας. Ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος σηματοδοτεί κατά πολλούς την ενοποίηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και για αυτό το λόγο θεωρείται αναγκαία η επανεκλογή του με το Επικρατείας.

Το παζλ στο Επικρατείας θα αρχίσει να συμπληρώνεται όταν, όπως όλα δείχνουν, υπάρξει απάντηση στο ερώτημα για την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κουβέντα επ’ αυτού μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του πρώην προέδρου του κόμματος- τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι το κεφάλαιο- Α’ Θεσσαλονίκης έχει κλείσει οριστικά για τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος αναμένει τώρα από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το Επικρατείας.

Αν και εκκρεμεί ένα τετ-α-τετ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός κινείται ήδη στην Αχαία- την περασμένη Παρασκευή παραβρέθηκε μαζί με άλλους επισήμους στις εκδηλώσεις για την γιορτή του Αγίου Ανδρέα, ενώ τοπικά στελέχη από το παπανδρεϊκό μπλοκ θεωρούν αυτονόητη την κάθοδό του στην περιοχή. Υποψήφιος θα είναι, όπως όλα δείχνουν και ο Νίκος Παπανδρέου ο οποίος έχει ήδη συζητήσει με την κυρία Γεννηματά για την μάχη των ευρωεκλογών. Θέμα χρόνου θεωρείται και η απόφαση της Εύας Καϊλή, από την οποία η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει να κατέβει στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Η κυρία Καϊλή επιθυμεί την επανεκλογή της στην ευρωβουλή, ωστόσο δεν απορρίπτει προς το παρόν το ενδεχόμενο να δώσει την μάχη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, απέναντι στον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Ταχιάο και την υφυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Source:thecaller
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *