Επικαιρότητα

To σκεπτικό της ΝΔ πίσω από την “αλλαγή πλεύσης” για την πρόταση μομφής

Στην απόφαση να μην προχωρήσει στην κατάθεση της πρότασης μομφής φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη το βράδυ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε από την Θεσσαλονίκη ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην κυρωθεί η Συμφωνία, δίνοντας έτσι λαβή σε σενάρια ότι το κοινοβουλευτικό όπλο της πρότασης δυσπιστίας βρίσκεται στο τραπέζι.

Το σκεπτικό της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ζύγισε όλες τις επιλογές καθώς και τα υπέρ και τα κατά της κάθε απόφασης και να κατέληξε στην προαναφερθείσα απόφαση, στη βάση του ακόλουθου σκεπτικού:

Πρώτον, η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και το αποτέλεσμα μιας πρότασης δυσπιστίας ήταν προεξοφλημένο. Μια ενδεχόμενη αποχή δε του ΚΚΕ από την ψηφοφορία θα μπορούσε να καταβάσει τον αριθμό όσων θα ψήφιζαν υπέρ της μομφής κάτω από τους 149.

Δεύτερον, δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να “καμουφλάρει” αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλεί “κυβέρνηση-κουρελού”. Το ότι, δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους έξι που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ανήκουν όλοι σε άλλο κόμμα.

Τρίτον, δεν έπρεπε να δώσει άλλοθι στον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να «ξεπλύνει» τη στήριξη που δώσει μέχρι σήμερα στον κ. Τσίπρα, μέσω μιας υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας. Αντίστοιχο αντικυβερνητικό άλλοθι δεν θα πρέπει να δοθεί ούτε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, η μη χρήση του κοινοβουλευτικού όπλου της μομφής επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να το χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό χρόνο.

Η στρατηγική της ΝΔ στην συζήτηση στην Ολομέλεια

Για την στάση της ΝΔ είχε προϊδεάσει πάντως το πρωί της Τετάρτης, καθώς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε: “Όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με πρόταση δυσπιστίας, είτε και στην ίδια την ψηφοφορία της συνθήκης των Πρεσπών καθώς και αυτή θα αξιώσουμε να είναι ονομαστική και επομένως όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν επώνυμα τις ιστορικές ευθύνες τους”.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μεταθέσει πλέον το βάρος στη συζητήση που θα διεξαχθεί στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών στην Ολομέλεια το βράδυ της Πέμπτης. Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης, πάντως, η ΝΔ επιμένει στο θέμα του συντάγματος της γειτονικής χώρας το οποίο -όπως υποστηρίζει- δεν έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση σε μια συνολική και αναθεωρημένη μορφή.

“Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν” ανέφερε μεταξύ άλλων σε ενημερωτικό της σημείωμα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρέμβαση Καραμανλή την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να κάνει την Πέμπτη και ο Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του TOC, αναμένεται να τοποθετηθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών με γραπτή του δήλωση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να αποσυνδέσει το Βουκουρέστι από τη Συμφωνία των Πρεσπών παίρνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση ακολούθησε πιστά την εθνική γραμμή του 2008. Στην δήλωση η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα το πρωί θα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του δεν παραχώρησε την «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα όπως γίνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που φέρεται να ενόχλησε τον πρώην πρωθυπουργό ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η συνέχεια της Συμφωνίας στο Βουκουρέστι.

Η τελευταία παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό ήταν όταν έπεσαν οι υπογραφές στις Πρέσπες. Με διαρροή του τότε ο πρώην πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιούνιο, είχε στηρίξει τα όσα είχε πει η τότε υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *