Επικαιρότητα

Το Γιαβούζ που κατευθύνεται προς την κυπριακή ΑΟΖ και η στροφή του Τραμπ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στα ύψη η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – Εγκαταλείπει τη σκληρή στάση για τους S-400 ο αμερικανός πρόεδρος

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και το δεύτερο πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», να καταφτάσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ με την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να οξύνεται όσο περνούν οι ημέρες. Όλα αυτά την ώρα που, διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο άλλο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο της Τουρκίας – δηλαδή την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας ως αντίποινα για την οπλική συμφωνία με τη Ρωσία.

Εντός της ημέρας το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ

Το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το λιμάνι της Αττάλειας και αναμένεται στην περιοχή της της Καρπασίας το αργότερο το μεσημέρι της Κυριακής. Το ακριβές σημείο στο οποίο θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί. Ωστόσο, πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η παράνομη γεώτρηση θα γίνει ανατολικά της Κύπρου, δηλαδή, ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την πορεία του Γιαβούζ έχει ήδη εκδώσει Navtex με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και 2 της κυπριακής ΑΟΖ, από την 1η έως την 5η Ιουλίου. Μάλιστα, η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιεί για ασκήσεις με πραγματικά πυρά οι οποίες θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα». Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, στο μικροσκόπιο το πλοίο υποστήριξης Vos Thalassa το οποίο επίσης αναχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου από την Αττάλεια, με προορισμό το σημείο όπου θα προχωρήσει σε γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Το Vos Thalassa εξυπηρετούσε μέχρι την Δευτέρα άλλη τουρκική γεώτρηση σε ρηχά νερά, κοντά στον κόλπο της Μερσίνας, ενώ την Δευτέρα μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις υποστήριξης των γεωτρήσεων στο λιμάνι Αττάλειας. Σε περίπτωση που το εν λόγω πλοίο εμπλακεί στις παράνομες εργασίες γεώτρησης με το Yavuz, στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά νομικά αποτρεπτικά μέτρα, αφού πρόκειται για Γιαβούζ  υπο Ιταλική σημαία, που ανήκει στην Ολλανδική εταιρεία Vroon.

Στροφή (;) από τον Τραμπ για τους S-400

Λίγο πριν τον απόπλου του Γιαβούζ προς την κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν είχε συνάντηση στη Σύνοδο των G20 με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αντικείμενο, το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Η αγορά από την Άγκυρα του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ εμφανίστηκε να αφήνει κατά μέρους τη σκληρή γραμμή και να αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο -βεβαιότητα κατά τον Ερντογάν – να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης κινήθηκε και η δήλωσή του ότι η «Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας», αλλά και η απόδοση ευθυνών προς την κυβέρνηση Ομπάμα, σχετικά με την στάση της στο ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Patriot το 2013.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι κατά την περίοδο Ομπάμα δεν επετράπη στην Άγκυρα να αγοράσει τους Patriot, σχολιάζοντας ότι «η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή η στάση ήταν άδικη απέναντί της».

Ο Ερντογάν από την πλευρά του έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο αμερικανός πρόεδρος στις σημερινές του δηλώσεις το ξεκαθάρισε και ακούσαμε από τον ίδιο πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Έχει σημασία πως από τη μία πλευρά αγοράζουμε S-400 όμως από τις ΗΠΑ αγοράζουμε αεροσκάφη Boeing. Αγοράζουμε 100 Boeing. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα σε αυτή τη συνεργασία όμως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Στο θέμα των F-35 έχουμε πληρώσει στις ΗΠΑ 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Και δεν είμαστε αγοραστές αλλά συμπαραγωγοί. Ήδη παραλάβαμε 4 μαχητικά. Στόχος μας είναι να αγοράσουμε 116 F-35. Όμως οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος ( Τραμπ). Θεωρώ πως δεν μπορούν να υπάρχουν κυρώσεις ανάμεσα σε εταίρους».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο