Το αφήγημα Τσίπρα προς τις κάλπες – Γιατί ο Μητσοτάκης ξεκίνησε περιοδείες από το Καστελόριζο

Ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες στήνοντας ως αφήγημα, τη ρήξη με τους δανειστές. 

Στις 18:30 απόψε, αναμένεται να πέσουν οι τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός, που για 4 χρόνια συγκυβέρνησε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να υποβάλλει την παραίτησή του και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, επικαλούμενος ως κρίσιμο εθνικό ζήτημα, την οικονομία και τη ζημία που θα υποστεί σε περίπτωση παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και την «ανακούφιση» των κοινωνικών ομάδων που αφαίμαξε οικονομικά η κυβέρνησή του από το 2015 μέχρι σήμερα. Στη ΝΔ δίνουν όμως ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός, ότι ο κ. Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες θυμήθηκε το αντιμνημονιακό παρελθόν του.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές, έχοντας λάβει τα μηνύματα ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Γιάνης Βαρουφάκης), ο πρωθυπουργός άρχισε να μιλά ξανά για «κακούς δανειστές» και για «ευρωπαϊκό ιερατείο», ενώ την περασμένη εβδομάδα, έχοντας υποστεί μια μεγάλη ήττα στις κάλπες της 26ης και της 2ας Μαΐου, υπογράμμισε τη διάθεσή του να συγκρουστεί με «ακραίους, συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες» προκειμένου να υπερασπιστεί τα μέτρα στήριξης «της κοινωνικής πλειοψηφίας»

Την Πέμπτη ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να απαντήσει στους συναδέλφους του, υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, σχετικά με τις προεκλογικές παροχές και να τους πείσει ότι πχ η ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν θα δημιουργήσει τρύπα στον προϋπολογισμό. Ήδη η Κομισιόν στην Έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κόστος από τις παροχές, θα φτάσει εως και τα 5,5 δισ. ευρώ στη διετία 2019-2020.

Υπό τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές πλέον ότι ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες στήνοντας ως αφήγημα, τη ρήξη με τους δανειστές. Η οικονομία όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα, καθώς υπάρχουν σοβαροί φόβοι για εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Η Αλβανία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα μιας νέας εκτροπής, ανάλογης με εκείνη του 1997, ενώ η Τουρκία διατηρεί ψηλά την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με έγκυρους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η περίοδος της κυβερνητικής μετάβασης στην Ελλάδα, αυξάνει την ευαλωτότητα της χώρας μας.

Για αυτό και χθες από το Καστελόριζο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε να στείλει μήνυμα προς τη γείτονα, πως το ακριτικό νησί μας, «έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ «ανέβασε» τη δήλωσή του και στο twitter, επισημαίνοντας πως η παρουσία του εκεί «δηλώνει την ενότητα του Έθνους μας που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας».

Source:newpost
Μετάβαση στο περιεχόμενο