Με την συνταγή του 2015 το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Μπορεί να πέρασαν περίπου τέσσερα χρόνια από την τελευταία τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει όσον αφορά τους όρους της διεξαγωγής του. 

Παράλληλοι μονόλογοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι πιθανότατα θα είναι καθιστοί, θεματικές ενότητες, αλλά και ο χρόνος των 90 δευτερολέπτων για την κάθε απάντηση θα παραμείνει ο ίδιος. Απαγορεύονται βεβαίως οι απευθείας ερωτήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η παράδοση που θέλει το κόμμα που δημοσκοπικά έρχεται δεύτερο να πιέζει το πρώτο κόμμα για μεταξύ τους τηλεοπτική αναμέτρηση με την ελπίδα να κερδίσει τις εντυπώσεις και δημοσκοπικούς πόντους συνεχίζεται και σε αυτό το ντιμπέιτ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που στο παρελθόν χαρακτήριζε αντιδημοκρατική την τηλεμαχία μεταξύ των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων είναι εκείνος που τώρα την ζητά επίμονα. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα της σημαντικής νίκης στις ευρωεκλογές δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνέψει το σημαντικό προβάδισμα που έχει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ίδια πεπατημένη

Στην διακομματική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, η ΝΔ φάνηκε πιο προετοιμασμένη και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγουμένων τηλεμαχιών. Συμμετοχή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων), συντονιστής δημοσιογράφος της ΕΡΤ και ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (ALPHA, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, OPEN και STAR).

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ αν και ήθελαν μία αναμέτρηση μόνο με τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων κάτι το οποίο είχε απορρίψει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικά δέχθηκαν να γίνει ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Στην συνέχεια πρότειναν ως ημερομηνίας διεξαγωγής την 1ηΙουλίου, αρχικά όλοι συμφώνησαν εκτός από το ΚΚΕ καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία αλλά τελικά βρέθηκε λύση και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Στην τηλεοπτική αναμέτρηση θέλησε να μετέχει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ένα αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό καθώς δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα.

Απ’ ευθείας οι συνεννοήσεις των κομμάτων

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του ντιμπέιτ θα καθοριστούν από τα ίδια τα κόμματα που θα συνεννοηθούν μεταξύ τους καθώς άλλη συνεδρίαση της διακομματικής για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να γίνει. Τα μόνα εκκρεμή ζητήματα είναι οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν, η ακριβής ώρα διεξαγωγής του και οι τηλεοπτικοί σταθμοί να ανακοινώσουν ποιοι δημοσιογράφοι θα τους εκπροσωπήσουν.

Δεν αποκλείεται οι δημοσιογράφοι – όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν – να θέσουν μια σειρά από αιτήματα προκειμένου να γίνει πιο ενδιαφέρον τηλεοπτικά το ντιμπέιτ και τότε ίσως να χρειαστεί νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ των κομματικών επιτελείων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προτάσεις που είχαν κάνει κατά καιρούς οι δημοσιογράφοι για την αλλαγή των όρων του ντιμπέιτ, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έγιναν αποδεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι απόντες και οι πρωτάρηδες

Από τους επτά πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 στο τελευταίο ντιμπέιτ μόνο οι τρεις παραμένουν οι ίδιοι. Ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γενηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πάρουν για δεύτερη φορά θέση στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βασίλη Λεβέντη θα είναι η πρώτη τους παρουσία σε τηλεμαχία. Σε σχέση με την προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση θα απουσιάζουν ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης που αποφάσισαν μετά το αρνητικό αποτέλεσμα που σημείωσαν τα κόμματα τους στις ευρωεκλογές να μην πάρουν μέρος στην εκλογική μάχη της 7ηςΙουλίου αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που δεν μετείχε στην τελευταία σύνθεση της βουλής

Πρώτη φορά 1η Ιουλίου

Στην ιστορία των ντιμπέιτ που μετρά πλέον 29 χρόνια ζωής, είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μέσα στο κατακαλόκαιρο και συγκεκριμένα την 1ηΙουλίου. Πρόκειται για την 12ητηλεμαχία που γίνεται από το 1990 και μάλλον σε αυτό τον αριθμό θα σταματήσουν για τις εκλογές της 7ηςΙουλίου. Άλλωστε το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί μόλις πέντε μέρες πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου δείχνει πως δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για άλλο.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο