Από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε πως βασική του προτεραιότητα αποτελεί η ανανέωση του κόμματος. Ήταν κάτι άλλωστε που τόνισε και στο συνέδριο προαναγγέλλοντας ότι στις 10 Ιανουαρίου, που κλείνει τρία χρόνια στην προεδρία του κόμματος, θα ανακοινώσει δεκάδες νέα ονόματα που θα μετέχουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ωστόσο, ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στη ΝΔ είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει και το μέλλον των δύο πρώην πρωθυπουργών, τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους θέλει ενεργούς και συμπαραστάτες στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς γνωρίζει ότι το έργο που θα αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς;
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά για το ενδεχόμενο να είναι η πρόταση της ΝΔ για την θέση του επιτρόπου το Φθινόπωρο του 2019. Παράλληλα και λόγω της άριστης σχέσης που έχει με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται ως πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην περίπτωση που ο επικεφαλής του ΕΛΚ κερδίσει την προεδρία της Κομισιόν.
Μάλιστα στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΔ υπήρξε συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη, Σαμαρά και Βέμπερ, με τα σενάρια περί μετακίνησης του πρώην πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες να “φουντώνουν”. Η εκτίμηση που τρέφει Μάνφρεντ Βέμπερ στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε και κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ. «Υπό την ηγεσία της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται. Αλλά τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ. Άλλωστε οι στενοί δεσμοί του Αντώνη Σαμαρά με το ΕΛΚ είναι γνωστοί με τον πρώην πρωθυπουργό να επισκέπτεται αρκετά συχνά τις Βρυξέλλες προκειμένου να μιλήσει σε εκδηλώσεις και να συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες τότε ο Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα δεν θα είναι στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα σημαντικό σύμμαχο στις Βρυξέλλες προκειμένου να φέρει σε πέρας το διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που επιθυμεί.
Επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο ο Μεϊμαράκης
Μπορεί να ήταν εδώ και καιρό γνωστό ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αφήνει μετά από χρόνια την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθήνας για τις Βρυξέλλες, ωστόσο χθες κατά το κλείσιμο των εργασιών του 12ουΣυνεδρίου ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση.
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο που μου αναθέτει την ηγεσία της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών- για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να πάει ακόμα πιο πάνω, ακόμα πιο ψηλά» είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνοντας πως οι όποιες προστριβές είχαν δημιουργηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανήκουν στο παρελθόν.
Με την προσθήκη του πρώην προέδρου του κόμματος στο ευρωψηφοδέλτιο η ΝΔ αποκτά μεγαλύτερη συσπείρωση καθώς σε μια εκλογική διαδικασία που παραδοσιακά δεν έχει μεγάλη συμμετοχή, μπαίνει μπροστά ένα πρόσωπο με ισχυρά ερείσματα στην «γαλάζια» βάση. «Οι ευρωεκλογές πρέπει να καταγράψουν τη δυναμική του κόμματος στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Γιατί είναι γνωστό ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι χαλαρή. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά που παίρνουν τα πρώτα κόμματα δεν αντιστοιχούν στα ποσοστά που παίρνουν στις εθνικές εκλογές. Έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, όμως, αυτή την περίοδο» τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο Καραμανλής και ο “γρίφος” της προεδρίας της Δημοκρατίας
Η υπόθεση με τον Κώστα Καραμανλή δείχνει να είναι πιο δύσκολη και ειδικού χειρισμού, με τον πρόεδρο της ΝΔ να εξετάζει το σενάριο να τον προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται επί του παρόντος να συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στην Πειραιώς μπορεί να τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για το συγκεκριμένο θέμα και το ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ωστόσο στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν γίνει ακροθιγώς κουβέντες γύρω από το επίμαχο ζήτημα. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που συμφωνούσε ο Κώστας Καραμανλής, η συνέχεια δεν θα ήταν τόσο εύκολη καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ είναι βέβαιο πως δεν θα στήριζε την συγκεκριμένη υποψηφιότητα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έδινε θετική ψήφο – ακόμα και αν ορισμένα στελέχη θα το ήθελαν – προκειμένου να οδηγήσουν την χώρα εκ νέου σε εκλογές ακολουθώντας την τακτική του 2015.