Μετά από μια σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην τρίτη ημέρα συζήτησης της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Η υπερψήφιση της συμφωνίας με τουλάχιστον 151 ψήφους φαίνεται να είναι “κλειδωμένη”, ενώ ανοιχτός παραμένει ακόμη ο τελικός αριθμός των βουλευτών που θα πουν το “ναι” στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 το μεσημέρι.
Η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη
Το βράδυ της Πέμπτης ένας ακόμη γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης έλαβε χώρα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με τον κ. Μητσοτάκη να εξαπολύει επίθεση στον κ. Τσίπρα και να κάνει λόγο για “εθνική ήττα” και να σημειώνει με νόημα ότι η ΝΔ δεν θα απεμπολίσει το δικαίωμα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο σε πιθανή ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για πολιτική υποκρισία καθώς όπως είπε εκείνοι που διαμόρφωσαν την εθνική γραμμή ζητούν την καταψήφιση μια συμφωνίας η οποία καλύπτει όλα τα προαπαιτούμενα που έθεσε η εθνική αυτή γραμμή.
Νωρίτερα, στη δική της ομιλία η κ. Γεννηματά είχε χαρακτηρίσει “υπηρέτη” των ξένων συμφερόντων τον Αλέξη Τσίπρα και τον κατηγόρησε ότι εφαρμόζει πρακτικές της παλιάς δεξιάς τύπου “yes man”, ενώ ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος πλέον δεν πλέον λογίζεται ως αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, δήλωσε ότι θα μιλήσει τις επόμενες ημέρες για το θέμα αυτό με στοιχεία και ονόματα.
Ανοιχτές βολές Καμμένου κατά Τσίπρα
Η παρέμβαση ωστόσο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν εκείνη του κ. Καμμένου ο οποίος για πρώτη φορά στράφηκε με τόσο άμεσο και έντονο τρόπο εναντίον του πρώην συνεταίρου του στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι απεργάζεται σενάριο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε σε στιχομυθία που φέρεται να είχε ο Νίκος Βούτσης με δημοσιογράφο κατά την οποία ο τελευταίος επικαλούμενος και τον Κανονισμό της Βουλής έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα να συμπληρώσει ΚΟ άλλου κόμματος στην περίπτωση που ο αριθμός των βουλευτών πέσει κάτω από τους πέντε. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ανεξάρτητος βουλευτής Αριστείδης Φωκάς εντάχθηκε στην ΚΟ των ΑΝΕΛ που κινδύνευε με διάλυση.
Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε επίσης ότι μέρος του σχεδίου της διάλυσης των ΑΝΕΛ είναι και η παραμονή του Τέρενς Κουίκ στην Κυβέρνηση. Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι βολές του κατά του Μαξίμου. Προκάλεσε ενόχληση όταν εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης μετατράπηκε σε κυβέρνηση αποστατών και δυσφορία όταν είπε ότι αν και η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα χτυπήσει τη διαφθορά τώρα η διαφθορά χαμογελά και βγάζει ανακοινώσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών την ώρα που δικαστές παραιτούνται.
Η αριθμητική των Πρεσπών
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι 152 ψήφοι στην ονομαστική ψηφορορία που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα ποιοι αναμένεται να δώσουν τη θετική τους ψήφο.
- Οι 145 βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
- Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ψήφου εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Κουντουρά είχε δηλώσει πως στηρίζει την κυβέρνηση —όπως άλλωστε και έκανε— προκαλώντας τη διαγραφή της από τους ΑΝΕΛ. Στην ομιλία της στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ξεκάθαρα ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία.
- Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει εδώ και καιρό εκφράσει την θετική του γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έχει δηλώσει ότι μετά την υπερψήφισή της θα παραδώσει την έδρα του.
- Ο Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής του Ποταμιού, ο οποίος είχε δώσει θετική ψήφο και στην ψήφο εμπιστοσύνης ταυτίζοντάς την ουσιαστικά με την ανάγκη να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
- Ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος έκανε λόγο για προϊόν δύσκολου αλλά αναγκαίου συμβιβασμού και είπε ότι θα την στηρίξει με τη ψήφο του.
- Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η ΔΗΜΑΡ ψηφίζει ναι. Ψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή μετά τη διαγραφή του από την ΔΗΣΥ, λόγω της στάσης του στο θέμα της συμφωνίας.
- Οι δύο βουλευτές του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς οι οποίοι αναμένεται να υπερψηφίσαν τη συμφωνία.
Με βάση τα παραπάνω, ο πολυπόθητος αριθμός “152” είναι κλειδωμένος.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο αστερίσκοι ή ερωτηματικά:
- Πρώτο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τελικώς η Κατερίνα Παπακώστα, αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας Κατερίνα Παπακώστα, η οποία μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος της ΝΕΟ για να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Αναμένεται να υπερψηφίσει εκτός συγκλονιστικού απροόπρου τη Συμφωνία.
- Δεύτερο ερωματικό, αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τελικώς ο Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, διεγράφη όμως από το κόμμα όταν υπερψήφισε την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος έχει πάντως δηλώσει ότι προτίθεται να καταψηφίσει τη Συμφωνία, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση.