Επικαιρότητα

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση δικτύου κακόβουλου λογισμικού στον κόσμο σύμφωνα με τη Europol

Μεταφράζει η Λευκοθέα Κούκαλια

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα και κατέστρεψε 100 διακομιστές σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά του κακόβουλου λογισμικού, δήλωσε η Europol.

Η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε επίσης ότι πάνω από 2.000 τομείς βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των αρχών επιβολής του νόμου.

Η επιχείρηση Endgame, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27 και 29 Μαΐου, ήταν «η μεγαλύτερη επιχείρηση εναντίον botnets, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ransomware», ανέφερε η Europol. IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot και Bumblebee είναι μερικά παραδείγματα των botnets που είναι πλέον απενεργοποιημένα.

Τρεις Ουκρανοί υπήκοοι και ένας Αρμένιος συνελήφθησαν, ενώ εκδόθηκαν επίσης δέκα ακόμη διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Ένας από τους κύριους ύποπτους στην επιχείρηση κέρδισε τουλάχιστον 69 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα νοικιάζοντας ιστότοπους που θα ανέπτυσσαν λογισμικό λύτρων (ransomware).

Για τον εντοπισμό των υπόπτων χρειάστηκε συντονισμένη προσπάθεια από όλο τον κόσμο, ανέφερε η Europol, με την επιχείρηση να ξεκινά και να καθοδηγείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάφεραν  σημαντικό πλήγμα στον τόπο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η Martina Link, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Γερμανίας. «Χάρη στην εντατική, διεθνή συνεργασία, έξι από τις μεγαλύτερες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού κατέστησαν αβλαβείς», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 20 αξιωματικοί επιβολής του νόμου από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συντόνισαν εκατοντάδες αξιωματικούς στο έδαφος, καθώς και αρκετές εικονικές θέσεις διοίκησης με αξιωματικούς της Αρμενίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας στο πεδίο.

Η Laura Beccuau, εισαγγελέας της Γαλλίας, ανέφερε σε δήλωσή της ότι αυτοί οι τύποι επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού «ανέρχονται σε εκατοντάδες κάθε χρόνο» και διαπράττονται συχνά εναντίον ιδιωτικών εταιρειών, ιδιωτών και δημόσιων κτιρίων, όπως νοσοκομεία.

Από το 2022 έως το 2023, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 30%, είπε.

Η Europol ορίζει τα droppers, το είδος της τεχνολογίας που κατασχέθηκε σε αυτήν την επιχείρηση, ως ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας σε οποιαδήποτε συσκευή και τους επιτρέπει να εγκαθιστούν κρυφά ιούς, ransomware ή spyware στη θέση του.

Τα droppers εκχωρούνται επίσης για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από λογισμικό ασφαλείας αλλάζοντας τον κώδικά τους ή πλαστοπροσωπώντας νόμιμες διαδικασίες λογισμικού.

Η Europol δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη τελειώσει. «Οι ύποπτοι που εμπλέκονται σε αυτά και σε άλλα botnets που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, θα κληθούν άμεσα να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», ανέφερε η υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Πηγή:

https://www.euronews.com/next/2024/05/30/four-arrested-in-worlds-largest-malware-network-operation-europol-says

The post Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση δικτύου κακόβουλου λογισμικού στον κόσμο σύμφωνα με τη Europol appeared first on CSIi – Cyber Security International Institute.

Πηγή : https://www.csii.gr/