Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μισέλ Μπαρνιέ έστειλαν το μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές – Προηγήθηκε συνάντηση των «27» με τη Μέι αφού ενέκριναν μέσα σε 38 λεπτά τη συμφωνία
Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ των 27 για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε ότι η «συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει», διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση για πιθανές νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες σε περίπτωση που η Βουλή των κοινοτήτων απορρίψει τις συμφωνίες.
«Μπροστά μας μας είναι η δύσκολη οδός της επικύρωσης, αλλά ανεξάρτητα το πως θα τελειώσει, το μοναδικό που θα εξακολουθεί να ισχύει είναι ότι θα παραμείνουμε φίλοι μέχρι τέλους« ,δήλωσε από την πελυρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι πλέον από την πλευρά της ΕΕ, τον λόγο έχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν η Βρετανική Βουλή απορρίψει τη συμφωνία και αν το Brexit είναι αναστρέψιμο, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ είπε πως δεν θα κάνει κήρυγμα στη Βρετανική Βουλή. “Θα αποφασίσουν μόνοι τους, σίγουρα δεν είναι μια καλή στιγμή για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τώρα όμως η Βρετανική Βουλή αποφασίζει” είπε.
Αναφερόμενος στις εσωτερικές έριδες από τη πλευρά των Συντηρητικών στη Βρετανία που απειλούν να απορρίψουν τη συμφωνία ο Ζαν Κλόντο Γιούνκερ είπε πως “αυτοί που νομίζουν πως με το να απορρίπτουν τη συμφωνία θα πάρουν άλλη καλύτερη έχουν λάθος”,
Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, τουλάχιστον στη πλευρά της διαπραγμάτευσης ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος είπε πως η δουλειά τώρα αρχίζει καθώς πρέπει τώρα να οικοδομηθεί ένα νέο μέλλον. Ενδιαφέρον έχει πως χαρακτήρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως κάτι παραπάνω από ένα τρίτο μέλος, καθώς έχει υπάρξει κράτος μέλος.
Η αναφορά αυτή στοχεύει στο να μη δημιουργηθεί προηγούμενο, ως προς τις ειδικές σχέσεις που θα μπορούσαν να έχουν τρίτα κράτη όπως η Τουρκία με την ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μια προνομιακή μεταχείριση.
«Eνστάσεις» και από την Κύπρο στη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία
Μετά το ζήτημα του Γιβραλτάρ και της Βορείου Ιρλανδίας, αστερίσκους στην τελική πολιτική δήλωση ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας έβαλε και η Κύπρος, τα αιτήματα της οποίας ικανοποιήθηκαν από την Ένωση. Οποιαδήποτε επίσημη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στις συζητήσεις της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα των 27 θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, καθώς η Κύπρος εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις της οι οποίες έγιναν δεκτές από την ΕΕ. Μετά την έξοδό της από την Ένωση η Μεγάλη Βρετανία δεν θα παραβρίσκεται στις συναντήσεις των αρμοδίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 27 κρατών – μελών και της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, θέση που τώρα κατέχει η Φεντερίκα Μογεκερίνι, καθώς η Κύπρος θεωρεί ότι μια τέτοια περίπτωση θα αποτελέσει κακό προηγούμενο ώστε να εγείρει παρόμοιες επιθυμίες και η Τουρκία.
Η Μεγάλη Βρετανία, ως τρίτη χώρα, θα καλείται μόνο κατ’ εξαίρεση σε άτυπες συζητήσεις και μόνον έπειτα από πρόσκληση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Ικανοποίηση στην Ευρωπαϊκή πλευρά.
Δεν έλειπαν τα χαμόγελα από την Ευρωπαϊκή πλευρά, ιδιαίτερα όταν ο Μισέλ Μπαρνιέ έδινε εύσημα στην ομάδα του για την καλή δουλειά τους. “Σε μια συμφωνία όλες οι λέξεις μετρούν και ο μόνος τρόπος που κατέστη δυνατή η συμφωνία είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο εργάστηκε μαζί μου” είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Γενικά επικρατεί ικανοποίηση στο Ευρωπαϊκό στρατόπεδο για τη διαχείριση της κρίσης του Brexit. Αποφεύγονται όμως οι μεγάλες δηλώσεις και οι πανηγυρισμοί, καθώς κανείς δεν θέλει να δώσει όπλα στη πλευρά των Βρετανών βουλευτών που απειλούν να απορρίψουν τη συμφωνία.
Νωρίτερα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27, εκ των οποίων κάποιοι είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν έρχονται στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν τίποτα με τη Μεγάλη Βρετανία, είχαν συμφωνήσει σε λιγότερο από 40 λεπτά της ώρας για τα δύο έγγραφα του Brexit, πριν συναντηθούν με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.