Την υπαναχώρηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, από τις θέσεις που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας και στην Ελλάδα, προκάλεσε η αντίδραση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και η παρέμβαση του άλλοτε μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, ανέφεραν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «είναι αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και πως όλες της οι ενέργειες και οι δηλώσεις γίνονται στο πνεύμα της στήριξής της».

Οι ίδιες πηγές, ξεκαθάριζαν ότι η πΓΔΜ, «ως χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατανοεί ότι οι χώρες φροντίζουν τους πολίτες της επικράτειάς τους και οι χώρες των Βαλκανίων δεν μπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα γειτονικών χωρών».

Ακόμα, υπογράμμιζαν πως το άρθρο 4 της Συμφωνίας, τους δεσμεύει ακριβώς σ’ αυτό, δηλαδή στο να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στην προστασία των δικαιωμάτων ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της πΓΔΜ.

«Μ’ αυτή την έννοια», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, «είναι κατανοητό» ότι οι πολιτικές που άπτονται της γλώσσας, δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Κατανοούμε και σεβόμαστε το γεγονός πως το θέμα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας» σημείωναν χαρακτηριστικά και επαναβεβαίωναν πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ «είναι αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγισης που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στην βελτίωση των σχέσεων των γειτόνων».

Παράλληλα δήλωναν την λύπη τους «αν τα σχόλια του πρωθυπουργού κατανοήθηκαν με άλλον τρόπο».