Το αποτέλεσμα όμως το βράδυ της 26ης Μαϊου θα κρίνει εν πολλοίς τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για τον τελικό χρόνο των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει επικρατήσει η άποψη για μια απόλυτα διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές που σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογεί πανηγυρισμούς για την αξιωματική αντιπολίτευση. Παρά τα όσα λέει ο Πρωθυπουργός στις δημόσιες ομιλίες του, για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν επικρατέστερο το σενάριο της διαχειρίσιμης ήττας που δεν θα ξεπερνά τις 3-4 μονάδες που θα αποτελέσει τη βάση για την ολική επαναφορά του κόμματος στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Εφόσον επιβεβαιωθεί και το σενάριο που θέλει το Μαξίμου να επαναφέρει τον 13ο μισθό που θα προκύψει από – ακόμη ένα – υπερπλεόνασμα και η χώρα εξέλθει της θερινής περιόδου με ακόμη μια θετική τουριστική περίοδο, στον ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν στη μεγάλη ανατροπή. Το σενάριο αυτό βέβαια, σκοντάφτει στα ευρήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκλογολόγων, που βλέπουν τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να έχει παγιωθεί σε διψήφια νούμερα, ενώ και η παράσταση νίκης διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που επιβεβαιώνει την τροχιά του κόμματος προς την εξουσία.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε ένα κλίμα έντονης πόλωσης, με κυρίαρχο στοιχείο την κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη. Ένα πρελούδιο της διαμάχης θα παιχθεί αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, με την πρόταση μομφής που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη που αναμένεται να μετετραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, όπως απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς η υπόθεση Πολάκη φάνηκε πως άνοιξε μεγάλο ρήγμα στο κυβερνών κόμμα, με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν ανοιχτά θέση κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Πάντως αρκετοί είχαν προβλέψει την στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου στον Παύλο Πολάκη, κάτι που συνέβαινε διαχρονικά την τελευταία τετραετία, στις συχνές επιθέσεις του εξαπολύει ο Σφακιανός υπουργός στους πολιτικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τις επιδόσεις του κ. Πολάκη στο αντισυστημικό πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκεί όπου ο αναπλ. υπουργός Υγείας δεν φοβάται να τσαλακωθεί, να “πλακωθεί” και να προκαλέσει, ώστε να ικανοποιήσει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν ακόμη στο αντισυστημικό πεδίο ψηφοφόρων.

Στη Νέα Δημοκρατία πάλι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές, τέτοια που θα αναγκάσει τον Πρωθυπουργό, είτε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, είτε να εξαντλήσει την τετραετία του προσκολημμένος μέχρι τελευταία στιγμή στην καρέκλα. Οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στην Πειραιώς δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει “πάτο” στη Βόρεια Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θεωρούν ότι η προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου της Κεντροαριστεράς, με την προσθήκη παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συγκινήσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει μια υπόκωφη αισιοδοξία για διψήφιο ποσοστό στην ευρωκάλπη (που θα σημάνει και εκλογή τριών ευρωβουλευτών), αφού θεωρούν πως υπάρχει τάση επανάκαμψης παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα επιστροφής ψηφοφόρων στις αίθουσες όπου μιλά η Φώφη Γεννηματά προκαλεί αυτή την αισιοδοξία στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Αν και αυτό δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Γεννηματά εξηγούν ότι η τάση που διακρίνουν στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια είναι πως η πολυδιαφημισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υφαρπάξει στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς και να υπονομεύσει την εκλογική επίδοση του κόμματος, δεν πρόκειται να επηρεάσει την τελική έκβαση των εκλογών. Θεωρούν μάλιστα πως η κακή εκλογική επίδοση που αναμένεται να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα επηρεάσει τα τελικά ποσοστά του κυβερώντος κόμματος και στις εθνικές εκλογές, αν και διαχρονικά, η πόλωση των εκλογών και τα διλήμματα ενόψει κάλπης λειτουργούν συνήθως συσπειρωτικά στα κόμματα εξουσίας.