ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ:Οι πρώτες αντιδράσεις των δύο μεγάλων κομμάτων

Διαφορετική ανάγνωση των exit polls κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για μεγάλη πολιτική αλλαγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα και ότι όποιος περιμένει μεγάλες πολιτικές εξελίξεις “θα διαψευστεί”.

Οι πρώτες αντιδράσεις των δύο μεγάλων κομμάτων:

Νέα Δημοκρατία: “Στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή”

“Στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή” σχολιάζουν πηγές της ΝΔ μετά τα πρώτα exit polls επισημαίνοντας πάντως ότι αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα, με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Όπως επισημαίνουν , η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα. Και υπενθυμίζουν ότι  ο κύριος Τσίπρας ήταν  που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν. Αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά, όπως λένε, μια σαφή καταδίκη του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του.

Δένδιας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τις ευρωεκλογές” 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσεις τις ευρωεκλογές. Και υπάρχει μια δήλωση του κ. Τσίπρα που λέει ότι θέτω θέμα εμπιστοσύνης. Του απάντησε η ελληνική κοινωνία” ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Δένδιας.

Σπυράκη: “Να μελετήσουν τα αποτελέσματα και να μας ενημερώσουν για τα επόμενα βήματά τους”

“Είναι ένα exit poll που δείχνει ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε η κ. Σπυράκη και ξεκαθάρισε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και τελεία. Το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα το ξέρουμε σε λίγο. Ο πρωθυπουργός όμως εθεσε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στους πολίτες και αυτοί απάντησαν. Πρέπει λοιπόν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα και να μας πουν τα επόμενα βήματά τους”.

Βορίδης: “Ηττήθηκε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάστηκε η κυβέρνηση”

“Και ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς δεχθήκαμε ότι οι εκλογές αυτές έχουν εσωτερικό πρόσημο με ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής ζωής. Εμείς ωσ ΝΔ δώσαμε δημοψηφισματικό χαρακτήρα και αυτό είναι το μήνυμα που συζητάμε. Ως προς αυτό, αν δεν απαξιώσουμε το exit poll, τότε είναι προφανές ότι η ΝΔ κέρδισε με όποια διαφορά θέλετε” ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στην τηλεόραση του ALPHA.

Όπως είπε “αυτό σημαίνει ότι ηττήθηκε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάστηκ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που συζητάμε τώρα είναι το πόσο ηττήθηκε, είπε χαρακτηριστικά..

Το δεδομένο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε καθαρή νίκη, ο κύριος Τσίπρας σήκωσε το γάντι, ο κύριος Τσίπρας ηττήθηκε, πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: “Θα διαψευστούν όσοι περιμένουν πολιτικές εξελίξεις”

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης.

Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος.

Τζανακόπουλος: “Δεν αποδεικνύεται στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ”

“Με βάση το exit poll δεν αποδεικνύεται στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ” ανέφερε στο πρώτο σχόλιό του στο OPEN ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: “Είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα αμφισβητήσουν το πακέτο μέτρων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ”.

“Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και μετά θα βγάλουμε τα συμπεράσματα” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σκουρλέτης: “Το αποτέλεσμα δεν προδικάζει το αποτέλεσμα του δεύτερου ημιχρόνου”

“Προτιμώ να σχολιάσω στις 20.30 γιατί σε πολλές εκλογικές μάχες είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά των exit poll”, δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνοε Σκουρλέτης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

“Ωστόσιο στο υποθετικό σενάριο «το πρώτο είναι ότι έχουμε έναν εδραιωμένο μεταπολιτευτικό διπολισμό. Το δεύτερο είναι ότι πριν από ένα μήνα μιλάγαν για μια καταρρεούσα κυβέρνηση και ορισμένοι μιλάγαν για δαφορά 15% και εδώ βλέπω, αν υπολογίσω και τις ευρωεκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και αύξηση” όπως είπε.

“Έχουμε αποτέλεσμα ευρωκάλπης αλά δεν προδικάζει το αποτέλεσμα του δεύτερου ημιχρόνου, που έλεγε και ο κύριος Μητσοτάκης”, ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης. “Το αποτέλεσμα δεν δημιουργεί συνθήκες πίεσεις ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές” δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατρούγκαλος: “Ο νεος διπολισμός σταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα”

“Όσοι επιδίωκαν στρατηγική ηττα του ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκαν”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρουγκαλος. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: “Ξερουμε με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρένθεση όπως πολλοί ήλπιζαν, αλλά είναι ο δεύτερος πόλος. Ο νεος διπολισμός σταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Τσίπρας βεκλτίωσε το ποσοστό του κατά 7% ο κ. Μητσοτάκης το έχασε κατά μισή μονάδα”.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο