Επικαιρότητα

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή με ολίγον από… προϋπολογισμό

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελούσε παραδοσιακά την μητέρα των μαχών μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο κυρίως την περίοδο της κρίσης. Φέτος όμως η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική όσον αφορά την θεματολογία της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που θα υπάρξει.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μείνει εντός ημερησίας διάταξης μιλώντας για τον πρώτο μη μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζει η βουλή. Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να διευρύνει την ατζέντα με στόχο την αποδόμηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» που ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως εξακολουθεί να έχει.

Τσίπρας: Η βουλή έγινε … Οξφόρδη

Το Μαξίμου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους σε όλα τα μέτωπα ενόψει της σημερινής συζήτησης στην βουλή. Άλλωστε αυτό τον στόχο είχε, η επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη του πρωθυπουργού – μετά από αρκετό καιρό – στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ο προϋπολογισμός είναι μία θεσμική συζήτηση στην οποία θα μιλήσουμε με νούμερα και πίνακες» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως στην ομιλία του θα κινηθεί πάνω στα ζητήματα της οικονομίας. Παράλληλα δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το υποτονικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στις ολομέλεια. «Δεν βλέπετε πως είναι το κλίμα; Με  Δήμα και Χουλιαράκη να μιλάνε με το «σις» και με το «σας». Σαν να είναι στην Οξφόρδη» είπε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός.

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν την αποψινή εμφάνιση του πρωθυπουργού με όπλο την έξοδο από τα μνημόνια και στόχο την ατζέντα των θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν και εκείνων που έρχονται όπως το κοινωνικό μέρισμα, την μη περικοπή των συντάξεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις προσλήψεις στο δημόσιο.  Παράλληλα ο προϋπολογισμός αναμένεται να πάρει δύο περισσότερες θετικές ψήφους και από τους 152 να φτάσει τους 154. Η Κατερίνα Παπακώστα που είναι το νέο κυβερνητικό μέλος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Στη «φαρέτρα» της ΝΔ Σκοπιανό, Πετσίτης και Σκάι  

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ώθηση το θετικό κλίμα που υπήρξε στο συνέδριο της ΝΔ θα επιχειρήσει να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα εκεί που μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρούσε προνομιακό του πεδίο αντιπαράθεσης και δεν είναι άλλο από το ηθικό πλεονέκτημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει το ζήτημα με τον Μανώλη Πετσίτη, αν και την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά το επίμαχο θέμα στην επίκαιρη ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ.

Παράλληλα στην «φαρέτρα» του προέδρου της ΝΔ είναι τόσο οι εξελίξεις στο Σκοπιανό που συνεχίζει να προκαλεί ισχυρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς καθώς στην αίθουσα της ολομέλειας της βουλής θα είναι παρόντες τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και Νίκος Κοτζιάς με την «βεντέτα» μεταξύ των δύο να συνεχίζεται. Ωστόσο δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του ΣΚΑΙ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ανέχεται τα κρούσματα βίας και πως στοχοποιεί ΜΜΕ τα οποία ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει με βεβαιότητα ότι είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας πως με την πολιτική που ακολουθεί έχει υπονομεύσει την ελληνική οικονομία καθώς υπερφορολογεί του πολίτες, επιστρέφει ελάχιστα μέσω επιδομάτων και έχει κηρύξει στάση πληρωμών στις οφειλές προς τους ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει τα όσα εξήγγειλε στο συνέδριο για την οριστική έξοδο από την κρίση που βασίζεται στο τρίπτυχο, λιγότεροι φόροι και εισφορές, επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Παράλληλα θα τονίσει τις δεσμεύσεις για ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές έως 3.000 ευρών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα και αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *