«Μόνο κέρδος μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει μια πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται αξίες και αρχές και δεν υπηρετεί τα πρόσκαιρα μικροκομματικά συμφέροντα. Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει ένα τέλος στη φοβικότητα και την αδράνεια της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα ετεροπροσδιοριζόταν από τις μικροπολιτικές επιδιώξεις του παλιού δικομματισμού» σημειώνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Kontra News.

Και προσθέτει: «τηρεί σε απόλυτο βαθμό την πάγια εθνική γραμμή περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, τερματίζει κάθε αλυτρωτισμό και κάθε ζήτημα αμφισβήτησης συνόρων. Η θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αναβαθμίζεται, πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο αποδεσμεύεται και στρέφεται εκεί που υπάρχει το πρωτεύον ζήτημα, στα Ανατολικά. Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κέντρο των Βαλκανίων, οικονομικός, εμπορικός, μεταφορικός, αλλά και πολιτιστικός πόλος. Κυρίως όμως, κλείνει οριστικά μια δεξαμενή εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας, η οποία βέβαια, υπήρξε πολιτικά επικερδής για κάποιους πολιτικούς, με κορυφαίο τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχτισε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα πάνω στο Μακεδονικό».

Η κα Σβίγκου ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο η ρηματική διακοίνωση αλλά και ολόκληρη η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα πραγματικό επιχείρημα, ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΚΙΝΑΛ.

«Η παραφιλολογία, τα ψεύδη και τα συνωμοσιολογικά σενάρια που διακινούνται, είναι η ύστατη προσπάθειά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να δικαιολογήσουν την υποχώρησή τους από τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής και των κομμάτων τους περί λύσης. Με όχημα αυτή την προπαγάνδα, το μεν ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, συντασσόμενο ταυτόχρονα με τη ΝΔ. Η δε ΝΔ, η οποία δείχνει ανοχή ή και καλύπτει ένα κλίμα εκβιασμών και τραμπουκισμών εναντίον βουλευτών, το οποίο είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, έκανε ένα ακόμα βήμα προς την απόλυτη παράδοση αυτού του ιστορικού κόμματος, στην ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, τη θέση του οποίου άλλωστε, για το Μακεδονικό, έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, και το ΚΚΕ προτάσσει ανύπαρκτα ζητήματα για να δικαιολογήσει την άρνηση του στη συμφωνία, αλλάζοντας κι αυτό την πάγια θέση του για σύνθετη ονομασία, λες κι όταν αυτή είχε πρωτοδιατυπωθεί το 1992 δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ η κα Σβίγκου σημειώνει: «με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. δώσαμε μαζί μια μεγάλη μάχη από τον Ιανουάριο του 2015. Τη μάχη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, για τη μείωση της ανεργίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία. Γνωρίζαμε από την αρχή τις βαθύτατες ιδεολογικές διαφορές μας, τις διαφωνίες μας σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα σε αυτό της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Ο ίδιος αποφάσισε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση εξαιτίας αυτής του της διαφωνίας και το διαζύγιο ακολούθησε, πράγμα αναμενόμενο. Το κυβερνητικό έργο όμως, θα ολοκληρωθεί και θα προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η Βουλή.

Για τα περί ανταλλαγμάτων σε βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης, η κ. Σβίγκου δηλώνει «οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποφάσισαν ότι είναι πιο σημαντική η ολοκλήρωση του νομοθετικού, μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος της συνταγματικής της θητείας, από οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα. Η συγκεκριμένη ρητορική περί ανταλλαγμάτων, βέβαια, δείχνει και την άποψη που έχει η αντιπολίτευση για τους βουλευτές, και γενικότερα για την εσωκομματική δημοκρατία. Γι’ αυτούς, μόνο ο επικεφαλής του κόμματός τους έχει δικαίωμα να αποφασίζει, όλοι οι άλλοι είναι απλά εκτελεστικά όργανα, και, στην περίπτωση που παραβαίνουν την γραμμή του αρχηγού, δεν μπορούν παρά να το κάνουν, δήθεν, για προσωπικό όφελος. Αυτή η «ευαισθησία» αλήθεια πού ήταν χαμένη τόσο καιρό όταν βουλευτές πχ από το Ποτάμι μεταπηδούσαν στη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ;»

Για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως κράτησαν εξαρχής μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο ζήτημα. «Μακριά από την ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ των κ.κ. Μητσοτάκη-Σαμαρά, μακριά από την κινδυνολογία του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο μάλιστα, αποχώρησαν εξαιτίας ακριβώς αυτής της συνεπούς στάσης. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί.» προσθέτει η κ. Σβίγκου.

Καταλήγοντας η κα Σβίγκου σημειώνει «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς. Απευθυνόμαστε στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι επιζητούν ριζοσπαστικές τομές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία και παιδεία, διεύρυνση και προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων. Δεν ξέρω ποια από τα παραπάνω θα μπορούσε να υπηρετήσει πραγματικά το ΚΙΝ.ΑΛ, όπως αυτό σήμερα τοποθετείται, από τη στιγμή που η κ. Γεννηματά συντάσσεται με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη-Γεωργιάδη, δηλαδή με την πιο ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη δεξιά των τελευταίων ετών, η οποία πρεσβεύει την ιδιωτικοποίηση των πάντων, απολύσεις, ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ…».